Sałatka z kurczakiem, rodzynkami, awokado i rzeżuchą

Pochodzenie przepisu

Moje smaki życia, nr 3/2016, s. 32, sałatka wiosenna z kurczakiem

 

Składniki

  • sałata lodowa – garść, dwie
  • marchew – 1 starta
  • rodzynki – 3 łyżki zalane wrzątkiem, ostawione na bok
  • papaja, melon – pół szklanki, i mnie połowa pomarańczy
  • kurczak upieczony – 1 pierś (upiekłam sposobem z Kwestii Smaku)
  • kiełki lucerny – ile lubimy
  • rzeżucha – 3 lyżki
  • sok z pomarańczy – 2 łyżki
  • oliwa – 2 łyżki
  • pieprz – do smaku
  • awokado – nie było w oryginale, ale dałam połowę

 

 

 

 

  1. Sałatę, startą marchew i kiełki wymieszać. Dodać pokrojoną pomarańczę, wymieszać składniki w misce.
  2. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odstawić na kilka minut, odcedzić, dorzucić do składników.
  3. Dodać: pokrojone w kostkę upieczone mięso i awokado.
  4. Sos to wymieszany sok pomarańczowy z oliwą. Polać nim wymieszane składniki.
  5. Na koniec posypać pieprzem i rzeżuchą.

 

I jak?

Zrobiło się wiosennie. Rodzynki z mięsem, do tego dojrzałe awokado, gdzieś tam kawałki pomarańczy i chrupiąca lodowa sałata – mnie nie trzeba namawiać. Bomba!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus