Kolacja na ciepło.
Pochodzenie przepisu
Składniki
- brokuły – 1, ok. 450g
- sałata – garść – dwie
- pomidory – 2
- olej – 2 łyżki
- pierś z kurczaka – 1
- szalotka lub cebula – 1
- śmietana 36% – 200ml (dałam 30%)
- białe wino – 100ml
- musztarda – łyżka – dwie
- majeranek – łyżeczka
- pieprz, sól – szczypta i do smaku
- słonecznik – łyżka
Krok po kroku w mojej kuchni
Olej rozgrzewamy na patelni, brokuły podzielone na różyczki wkładamy do wrzącej wody i gotujemy kilka minut (tyle minut, co krojenie kurczaka i podsmażenie).
Kurczaka pokrojonego w paski smażymy na oliwie. Solimy i pieprzymy podczas smażenia.
Smażymy minutę- dwie. Zdejmujemy z ognia.
Brokuły przecedzić i polać zimną wodą.
Sos
Cebula w piórka – wrzucamy na patelnię.
Dolać 100ml białego wina i poddusić cebulę w winie przez 2 minuty.
Dodać na patelnię łyżkę musztardy i 200ml śmietany 36%.
Do tego pieprz (jeżeli macie dajcie czosnkowy) i majeranek.
Do sosu dodać mięso.
Na talerzu układamy salatę, pomidory z boku, na górę wykładamy kurczaka i sos musztardowy.
Posypałam lekko uprażonym słonecznikiem.