Schab gotowany w sosie dyniowym

Pokochałam ostatnio pomysł gotowania mięsa w rosole.

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku

 

Składniki

  • schab – kilka plastrów (u mnie 8)
  • masło – łyżka
  • oliwa – łyżka
  • por – 1
  • czosnek – 2 ząbki
  • bulion – 2,5 szklanki
  • sos sojowy – łyżka
  • dynia – 150g po obraniu
  • mąka ziemniaczana – łyżeczka
  • mąka pszenna – łyżeczka
  • natka pietruszki – łyżka
  • liść laurowy – 1
  • ziele angielskie – 2
  • kurkuma – 1/3 łyżeczki
  • oregano – 1/2 łyżeczki (u mnie zioła prowansalskie)
  • rozmaryn – sypnięcie małe

 

 

Na patelni rozpuścić masło, dodać olej. Wrzucić pora pokrojonego w większą kostkę i starte 2 ząbki czosnku. Posolić, pomieszać. Po kilkunastu sekundach dodać:

  • liść laurowy – 1
  • ziele angielskie – 2
  • kurkuma – 1/3 łyżeczki
  • oregano – 1/2 łyżeczki
  • rozmaryn – sypnięcie małe

Kolejny krok to ułożenie na podsmażonym porze mięsa. Posolić, dosypać pieprzu, smażyć minutę z każdej strony.

Dolać 2,5 szklanki bulionu oraz łyżkę sosu sojowego. Przykryć. Gotować przez 45 minut.

Po tym czasie dodać dynię (u autorki starta, u mnie pohalloweenowa kostka). Znowu przykryć i gotować przez 30 minut, aż mięso będzie miękkie.

Ostatni krok to posypanie dania mąkami (przez sitko). Podajemy z natką pietruszki.

I jak?

Trochę nijak. Schab dobry, miękki, delikatny, ale dyniowy sos taki sobie. Chodzi o mało wyrazisty smak (jestem świadoma, że starczyło doprawić danie). Takie zjeść – zapomnieć. Pieczarki i jogurt naturalny byłyby chyba lepszym dodatkiem do tego dania.