Schab pieczony z morelami i żurawiną

Pieczone mięso z owocami z warzywami z patelni.

Pochodzenie przepisu

Moje smaki życia, s. 54, nr 1/2016, schab z morelami i żurawiną

 

Składniki

  • schab bez kości – do kg
  • morele – 100g
  • żurawina – 40g
  • płatki migdałowe – 20g
  • tymianek – 2 łyżeczki
  • sól – do smaki
  • liść laurowy – 3 sztuki

 

podałam z sałatką

  • seler naciowy – 2 łodygi 
  • por – połowa białej części
  • papryka – 1
  • pomidor – 1 malinowy
  • oregano – łyżeczka
  • pieprz – pół łyżeczki
  • olej kokosowy – łyżka 

 

 

 

Wymieszać w misce:

  • morele – 100g
  • żurawina – 40g
  • płatki migdałowe – 20g

 

Schab naciąć, żeby powstała szeroka kieszeń, nafaszerować mięso mieszanką bakalii.

Schab posypać tymiankiem, solą i położyć na nim kilka liści laurowych.

Piec w rękawie (do pieczenia) przez godzinę i 45 minut w temp. 180 st. C.

 

P3067062-Kopiowanie-1024x768

 

I jak?

Lubię mięso z owocami, więc pieczony schab z żurawiną i morelami musi wyjść dobry. Mięso zostało upieczone w rękawie, było soczyste, mogłam dać do środka jeszcze więce bakalii, co następnym razem na pewno zrobię.

Podałam z sałatką.

Na patelni rozpuściłam olej kokosowy. Wrzuciłam na niego pokrojone:

  • seler naciowy – 2 łodygi 
  • por – połowa białej części
  • papryka – 1
  • pomidor – 1 malinowy

Posypałam oregano i pieprzem.

Smażyłam całość na małym ogniu przez 5-7 minut często mieszając.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus