Schab pieczony w słodkiej marynacie

Mięso w goździkowej marynacie.

Pochodzenie przepisu

Jakub Kuroń dla Biedronki, jedna z gazetek dostępnych w sklepie

 

Składniki

  • mięso w jednym kawałku – może być szynka, łopatka wieprzowa, u mnie schab
  • goździki – 3-4
  • musztarda – łyżeczka
  • czosnek – 2 ząbki
  • olej – 2 łyżki (może być zwykły, u mnie kokosowy)
  • miód – 3 łyżki płynnego
  • sól, pieprz – szczypta

 

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Goździki włożyć do rozdrabniacza jaki posiadamy (moździeż, blender) i ucieramy. Dodajemy miód, olej, musztardę i czosnek.

Mięso posypujemy solą i pieprzem, następnie smarujemy marynatą.

 

Nasmarowane mięso wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Po tym czasie wstawiamy na 20 minut do piekarnika – 200 stopni C., potem 30-35 minut w temp 160 stopni.

I jak?

Piekłam w naczyniu żaroodpornym. Mięso było nakryte z góry szkłem i dzięki temu wyszło soczyste i miękkie, tłuszcz się wytopił i mięso było w miarę chude. Ostrym nożem kroiło się je łatwo. Jeżeli chodzi o marynatę – jedynie góra (nawet nie skórka, bo ta nie miała jak się zrobić, wszystko było miękkie) smakowala delikatnie miodowo-goździkowo, a środek już normalnie, mięsnie. Na obiad dla całej rodziny to danie się nada. Bierzemy duży kawał mięsa i zapiekamy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus