Schabowy w botwince

Przypadkiem wyszedł mi znakomity obiad.

Pochodzenie przepisu

to schabowa odmiana przepisu babci Kamili na karkówkę z warzywami, który mi chyba w głowie utkwił po objaśnieniach na insta, dziękuję za podanie go karkówę Twojej babci też zrobię

 

Składniki

  • schab – kilka plastrów schabu
  • bułka tarta – do obtoczenia schabu
  • jajko – 1
  • woda – 0,25-0,5l
  • przyprawy  – co macie, ja dałam kostkę wołową, pieprz, sól, papryka ostra słodka, kminek, cynamon – po szczypcie
  • por – 1 
  • marchewki – 2
  • botwinka – pęczek z buraczkami na końcu
  • olej – do smażenia schabowych

 

 

Schabowe rozbiłam, obtoczyłam w jajku, bułce tartej (do bułki dodałam pieprz i sól). Następnie podsmażyłam mięso na oleju.

Mięso ułożyć na patelni, podlać wodą, dorzucić przyprawy (dałam kostkę wołową, pieprz, sól, papryka ostra słodka, kminek, cynamon – po szczypcie).

Kolejny krok to pokrojone por, dwie marchewki i botwinka  – dorzucamy do schabowego w wodzie.  Trzymałam to na patelni przez 2-3 godziny, na bardzo małym ogniu.

 

I jak?

Mięso naprawdę rozpływało się w ustach, warzywa utworzyły specyficzny gęsty sos. Niespodziewanie z resztek wyszedł wspaniały obiad. I to mięso takie miękkie. Naprawdę polecam!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus