Śledź w kożuchu

Od kilku lat na wigilijnym stole gości ta sałatka.

Przepis pochodzi ze zbiorów mojej mamy.

241_FUJI2.jpg

Składniki

  • majonez – kilka łyżek
  • jajka – 6 jajek ugotowanych na twardo
  • cytryna – 1
  • śledzie – 4 matjasy
  • buraczki – 4 buraki  (u mnie gotowe starte buraczki)
  • jogurt naturalny – 1 opakowanie małe

 

DSCF1844.JPG

Śledzie moczymy chwilę w wodzie i kroimy.

DSCF1866.JPG

Skrapiamy sokiem z cytryny.

DSCF1863.JPG

6 jajek gotujemy i kroimy.

DSCF1871.JPG

W misce układamy kolejno:
1. buraczki

DSCF1881.JPG

2. Sos majonezowy (majonez mieszamy z jogurtem naturalnym)

241_FUJI3.jpg
DSCF1882.JPG

3. Śledzie

DSCF1885.JPG

4. Jajka

DSCF1887.JPG

5. Buraczki

DSCF1888.JPG

6. Sos majonezowy

DSCF1889.JPG

7. Zawsze na końcu jajka

DSCF1891.JPG

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby się przegryzło i nakładamy łyżką, wszystkie warstwy naraz.

I jak?

Niepozorna ta sałatka, ale wierzcie mi, że jest przepyszna!

Facebooktwittergoogle_plus