Dobre smarowidło do chleba.
Pochodzenie przepisu
Składniki
- biała fasola – puszka
- cebule – 2
- suszone śliwki – 4
- liście laurowe – 2
- ziele angielskie – 1
- jałowiec – 1
- goździk – 1
- majeranek – 0,5 łyżeczki
- sos sojowy – łyżka
- woda – 1/4 szklanki
- sól, pieprz – szczypta
- olej – do smażenia cebuli
Cebulę posiekać w kostkę.
Na patelni rozgrzać ogień i dodać oprócz cebuli:
- liście laurowe – 2
- ziele angielskie – 1
- jałowiec – 1
- goździk – 1
Usmażyć cebulę na złoto, potem wyjąć z niej przyprawy.
Do naczynia do miksowania dodać:
- biała fasola – puszka
- majeranek – 0,5 łyżeczki
- sos sojowy – łyżka
- woda – 1/4 szklanki
- sol, pieprz – szczypta
Powyższe składniki zmiksować bardzo drobno.
Śliwki pokroić nie za drobno i razem z usmażoną cebulą dodać do fasoli. Zmielić całość, ale tylko w ten sposób, żeby składniki się połączyły.
I jak?
Smaczne smarowidło. Całą robotę robią tu śliwki, które nie są zmielone na miazgę. Trio: biała fasola, cebula i śliwki to zaskakujące połączenie. Nie smakuje jak normalny smalec, uważam, że warto spróbować tej pasty.