Smalec z Jadłonomii

wpis w: blog, Kuchnia, Owocowe, ze śliwkami | 0

Dobre smarowidło do chleba.

Pochodzenie przepisu

Jadłonomia

 

Składniki

  • biała fasola – puszka
  • cebule – 2
  • suszone śliwki – 4
  • liście laurowe – 2
  • ziele angielskie – 1
  • jałowiec – 1
  • goździk – 1
  • majeranek – 0,5 łyżeczki
  • sos sojowy – łyżka
  • woda – 1/4 szklanki
  • sól, pieprz – szczypta
  • olej – do smażenia cebuli

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Cebulę posiekać w kostkę.

Na patelni rozgrzać ogień i dodać oprócz cebuli:

  • liście laurowe – 2
  • ziele angielskie – 1
  • jałowiec – 1
  • goździk – 1

Usmażyć cebulę na złoto, potem wyjąć z niej przyprawy.

 

Do naczynia do miksowania dodać:

  • biała fasola – puszka
  • majeranek – 0,5 łyżeczki
  • sos sojowy – łyżka
  • woda – 1/4 szklanki
  • sol, pieprz – szczypta

Powyższe składniki zmiksować bardzo drobno.

Śliwki pokroić nie za drobno i razem z usmażoną cebulą dodać do fasoli. Zmielić całość, ale tylko w ten sposób, żeby składniki się połączyły.

I jak?

Smaczne smarowidło. Całą robotę robią tu śliwki, które nie są zmielone na miazgę. Trio: biała fasola, cebula i śliwki to zaskakujące połączenie. Nie smakuje jak normalny smalec, uważam, że warto spróbować tej pasty.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus