Pochodzenie przepisu
Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem – Karolina i Maciej Szaciłło
s. 167, smażony seler z kaszą gryczaną
Składniki
kasza
- oliwa – łyżka
- słonecznik – pół szklanki
- cebula – pół
- kasza – 150g, u mnie kasza jęczmienna
- woda -300ml
- sól – pół łyżeczki
- sos sojowy – 2 łyżki
seler
- oliwa – 2 łyżki
- seler – 200g korzenia pokrojonego w cm plastry (u mnie 3 selery)
- czosnek – ząbek
- pieprz – łyżeczka
- passata pomidorowa – pół szklanki
- sól – szczypta
- pieprz – szczypta
sałatka z ogórków kiszonych
- ogórki kiszone – 150g
- olej – 2 łyżki
- sok z cytryny – łyżka
- miód – 0,5 łyżeczki
- natka pietruszki – pół poszatkowanego pęczka
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pestki słonecznika, podsmażyć na złoto. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i wsypać kaszę. Całość mieszać przez 2 minuty. Dolać 300ml wrzącej wody. Posolić, przykryć patelnię i gotować na małym ogniu, aż kasza będzie miękka (u mnie 20 minut). Miękką, ugotowaną kaszę połączyć z sosem sojowym, wymieszać.
Seler.
Seler obrać, pokroić w plastry i smażyć na złoty kolor (na rozgrzanej oliwie) przez ok. 7 minut (z dwóch stron). Pod koniec posypać seler pokrojonym drobno ząbkiem czosnku i pieprzem (łyżeczka). Wlać passatę. Trzymać na ogniu przez 2-3 minuty. Seler docelowo ma być miękki. Posolić i popieprzyć do smaku.
Ogórki pokroić w plastry, umieścić w naczyniu. Dodać do nich:
- olej – 2 łyżki
- sok z cytryny – łyżka
- miód – 0,5 łyżeczki
- natka pietruszki – pół poszatkowanego pęczka
Wymieszać.
I jak?
Rewelacyjnie i do powtórzenia wyszła kasza. Znakomicie komponuje się ze słonecznikiem i cebulą.
Seler wyszedł miękki, słodki, nie wiem czy dodałabym następnym razem tak dużo sosu pomidorowego. Widzę też, że autorzy bardzo mocno (po zdjęciu widzę) przysmażyli seler na patelni i to zapewne nas różni. Może warto mocniej podsmażyć następnym razem.
Sałatka z ogórków jak to sałatka z ogórków – smaczna, normalna, znana wszystkim.