Co jest tajemnicą soczystej piersi?
Zapiekanie
Kluczem do sukcesu jest zapiekanie podsmażonej piersi z kurczaka. I cierpliwe odczekanie kilku minut.
Robiłam obiad z tego przepisu z Kwestii smaku (LINK), gdzie wykorzystano kurki.
Ale to nie one grały tu pierwsze skrzypce.
Na nic innego nie wpadnę, tylko Wam zacytuję sposób:
„Piersi kurczaka oczyścić z kostek i błonek, doprawić solą oraz pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć filety i smażyć po 3 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie zacząć przygotowywać sos. Wyjąć naczynie z kurczakiem z piekarnika, kurczaka wyłożyć na talerz i przykryć go folią, odstawić na około 5-7 minut (dopiero po tym czasie kurczaka można pokroić).”
Zrobiłam identycznie jak w przepisie.
„Piersi kurczaka oczyścić z kostek i błonek, doprawić solą oraz pieprzem.”
Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć filety i smażyć po 3 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor.”
„Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie zacząć przygotowywać sos. Wyjąć naczynie z kurczakiem z piekarnika, kurczaka wyłożyć na talerz i przykryć go folią, odstawić na około 5-7 minut (dopiero po tym czasie kurczaka można pokroić).”
Pokrojone mięso wrzuciłam do sosu kurkowego.