Soczysta pierś z kurczaka – sposób z Kwestii Smaku

Co jest tajemnicą soczystej piersi?

 

Zapiekanie

 

Kluczem do sukcesu jest zapiekanie podsmażonej piersi z kurczaka. I cierpliwe odczekanie kilku minut.

Robiłam obiad z tego przepisu z Kwestii smaku (LINK), gdzie wykorzystano kurki.

P8032423+%28Kopiowanie%29.JPG

Ale to nie one grały tu pierwsze skrzypce.
Na nic innego nie wpadnę, tylko Wam zacytuję sposób:

„Piersi kurczaka oczyścić z kostek i błonek, doprawić solą oraz pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć filety i smażyć po 3 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie zacząć przygotowywać sos. Wyjąć naczynie z kurczakiem z piekarnika, kurczaka wyłożyć na talerz i przykryć go folią, odstawić na około 5-7 minut (dopiero po tym czasie kurczaka można pokroić).”

Zrobiłam identycznie jak w przepisie.

„Piersi kurczaka oczyścić z kostek i błonek, doprawić solą oraz pieprzem.”

P8032430+%28Kopiowanie%29.JPG
Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć filety i smażyć po 3 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor.”
P8032448+%28Kopiowanie%29.JPG
P8032454+%28Kopiowanie%29.JPG
P8032457+%28Kopiowanie%29.JPG

„Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie zacząć przygotowywać sos. Wyjąć naczynie z kurczakiem z piekarnika, kurczaka wyłożyć na talerz i przykryć go folią, odstawić na około 5-7 minut (dopiero po tym czasie kurczaka można pokroić).”

P8032465+%28Kopiowanie%29.JPG

Pokrojone mięso wrzuciłam do sosu kurkowego.

P8032469+%28Kopiowanie%29.JPG
P8032488+%28Kopiowanie%29.JPG

 

 

I jak?
Tak soczystej piersi z kurczaka jeszcze nie jadłam. Naprawdę. No w skali szkolnej 6. PYSZNE! To mięso rozpływało się w ustach.