Soczysty kurczak z musem z czerwonej porzeczki

Z resztki porzeczek od sąsiadków zrobiłam owocowy mus i polałam nim kurczaka.

 

Pochodzenie przepisu

Blog.gdziezjesc.info – poczytałam tutaj i poszłam do kuchni robić.

 

 

Składniki

  • czerwone porzeczki – 1/3 garnka (3-4 garście)
  • woda – 50ml
  • goździki – 2 sztuki
  • cukier – 2 łyżki
  • masło – łyżka

 

 

Porzeczki wrzuciłam do garnka, zalałam wodą, dodałam 2 goździki, dwie łyżki cukru i łyżkę masła. Pogotowałam na małym ogniu aż czerwone porzeczki zaczęły się rozgotowywać.

 

Potem przetarłam owoce przez sitko i otrzymałam miskę musu.

IMG_3653 (Kopiowanie)

 

Mus podałam z soczystym kurczakiem z Kwestii Smaku i z pieczoną w mięcie marchewką Karola Okrasy.

 

 

 

I jak?

Do  drobiu pasowała mi ta porzeczka. Mus nie był ani kwaśny, ani za słodki. Owocowy sos w sam raz na lato.

Jedyna uwaga jest taka, że naprawdę dużo go wyszło. Ale nic nie szkodzi, można zjeść z jaglaną, owsianką lub dodać do miksów owocowych.

 


IMG_3833 (Kopiowanie)

Facebooktwittergoogle_plus