Z resztki porzeczek od sąsiadków zrobiłam owocowy mus i polałam nim kurczaka.
Pochodzenie przepisu
Blog.gdziezjesc.info – poczytałam tutaj i poszłam do kuchni robić.
Składniki
- czerwone porzeczki – 1/3 garnka (3-4 garście)
- woda – 50ml
- goździki – 2 sztuki
- cukier – 2 łyżki
- masło – łyżka
Porzeczki wrzuciłam do garnka, zalałam wodą, dodałam 2 goździki, dwie łyżki cukru i łyżkę masła. Pogotowałam na małym ogniu aż czerwone porzeczki zaczęły się rozgotowywać.
Potem przetarłam owoce przez sitko i otrzymałam miskę musu.
Mus podałam z soczystym kurczakiem z Kwestii Smaku i z pieczoną w mięcie marchewką Karola Okrasy.
I jak?
Do drobiu pasowała mi ta porzeczka. Mus nie był ani kwaśny, ani za słodki. Owocowy sos w sam raz na lato.
Jedyna uwaga jest taka, że naprawdę dużo go wyszło. Ale nic nie szkodzi, można zjeść z jaglaną, owsianką lub dodać do miksów owocowych.