Dostałam słoik dobrego sosu od mojej mamy. Wystarczy dodać zawartość do mięsa i mamy pyszny obiad.
Składniki
- papryka czerwona – 3kg
- olej – szklanka
- cukier – 2 szklanki
- chili sypkie – łyżeczka
- sól – 3 łyżki
- czosnek – 3 główki
- małe słoiczki koncentratu – 3
- ocet – 1 szklanka
- liście laurowe – 3
- bazylia – paczka
- pieprz – do smaku
Paprykę (razem ze skórką i gniazdem nasiennym) sparzyć wodą. Wydrążyć (wyciąć gniazda nasienne) i przepuścić warzywo przez maszynkę do mielenia.
Do garnka dodać:
- papryka czerwona – 3kg – przepuszczona przez maszynkę
- olej – szklanka
- cukier – 2 szklanki
- chili sypkie – łyżeczka
- sól – 3 łyżki
Gotować przez 20 minut.
Po tym czasie do garnka dodać:
- czosnek – 3 główki (mama przepuściła czosnek przez maszynkę do mielenia)
- małe słoiczki koncentratu – 3
- ocet – 1 szklanka
- liście laurowe – 3
- bazylia – paczka
- pieprz – do smaku
Gotować wszystko przez 15 minut.
Następnie wlać sos do słoików. Koleżanki mamy nie pasteryzują tego (słoiki przekręcają do góry nogami i zostawiają), ale mama włożyła na godzinę do piekarnika (wieczkiem do góry).
Z 3kg papryki wyszło 6 słoików (takich jak po majonezie).
I jak?
I wyszedł wspaniały sos słodko-kwaśny. Podsmażyłam mięso z piersi z kurczaka na oleju, dolałam paprykowe mazidło i dodałam na koniec 2-3 łyżki śmietany. Pyszne!
Przepis odtworzę, gdy dostanę paprykę w promocji.