Spaghetti carbonara

Najszybsze i najlepsze danie z boczkiem.

 

Pochodzenie przepisu

Kilka wersji carbonar u mnie już widzieliście: zakochanego kucharza, Grzegorza i z cukinią.  Do wczorajszej wersji nie dałam jajek ani sera, były tylko wytopiony boczek i śmietanka 30%. Było przepysznie. Ślinianki mi zaczynają pracować, gdy przypomnę sobie ten smak. Spróbujcie. Możecie dodać pieprz, ja powinnam, ale się skończył. Solić nie trzeba – boczek jest słony.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki

  • boczek – 200g, wędzony, pokroić drobno
  • makaron spaghetti – 20-25 rurek (na 2 osoby tyle biorę)
  • bazylia – świeża, 15 listków
  • śmietanka 30% – 150-200 ml

 

 

Makaron wstawiamy do osolonej wody i gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Boczek kroimy i wytapiamy na patelni (bez oleju, na małym ogniu).

 

Odlewam tłuszcz.

Dodaję pocięte listki bazylii.

I śmietankę 30%.

Po 5-10 minutach na małym ogniu płyn się zredukuje i powstanie gęsty sos.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Potem już wiecie, jemy. Smacznego. Dla mnie to danie mistrzów 6/6. Ślinka cieknie. Mniam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus
  • Kaśka

    polecam wersje z chorizo zamiast boczku, super podkręca smak 😉

    • A chorizo mam w lodowce wlasnie. I żadnego miesa? makaron chorizo i śmietanka z bazylią?
      A chorizo na samą górę? Czy do makaronu?

      • Kaśka

        ja robię tak, że podsmażam chorizo, dodaje makaron, mieszam i zalewam śmietanką (czasami z jajkiem i serem, zależy co w lodówce :D)

  • Beata

    Gosia, jesli lubisz czosnek zrob sobie podobne spagetti. Boczek pokrojony w cieniutkie paseczki, podsmazamy, dodajemy duuuzo cebuli tez pokrojona w paseczki. Smazymy to jakis czas i dodajemy pare zabkow czosnku, wedlug uznania. Na koniec smietana 30%. Mniam uwielbiam <3;)

  • Misia

    U mnie te danie to HIT!! Mój mąż jadłby je codziennie :). Ja zamiast 30 % śmietanki daje 12% lub 18 % śmietanę smak jest wtedy bardziej wyrazisty. Po prostu PYCHA!!

    • 🙂 Też bardzo lubię carborarę. Jedno z moich ulubionych dań.

  • Ania

    Ja boczek podlewam winem i czekam aż trochę odparuje. Reszta tak jak u Ciebie i wychodzi równie pysznie 🙂

  • Pingback: Kurczak z bobem i pesto | Dom Gosi()

  • Iwona

    Właśnie przygotowuję z tego przepisu i nadal nie rozszyfrowałam miarki makaronowej 😉