Spaghetti z batatami

A gdyby tak do sosu pomidorowego dodać batatów?

Pochodzenie przepisu 

TEN przepis na zosine spaghetti nie z saszetki

 

Składniki

  • mielone – 250g
  • tymianek, bazylia – łyżeczka
  • masło – 3 łyżki
  • mąka – 2-3 łyżki
  • cynamon – pół łyżeczki
  • pomidory, u mnie passata – 150ml
  • makaron spaghetti – tyle ile zjemy, u mnie tyle co na zdjęciu, ciężko mi oszacować ile to jest, garść?
  • bataty – 4 łyżki puree z poprzedniego dania/obiadu
  • olej – do podsmażenia mielonego na patelni

 

 

Krok po kroku w mojej kuchni

Mielone podsmażam na oleju. Dosypuję tymianku i bazylii. Wtedy zobaczyłam puree w lodówce, dorzucilam bataty na patelnię i wymieszałam z podsmażonym mięsem mielonym. Dolałam 150 ml passaty i zasmażkę.

Jak zrobić zasmażkę?

W garnku rozpuścić 3 łyżki masła, dosypać 2-3 łyżki mąki. Wymieszać energicznie i dodać pół łyżeczki cynamonu.

 

Trzymałam wszystko razem na ogniu przez 10 minut, mieszałam. Bataty mocno zagęściły sos (polecam dodać więcej pomidorów, tak dzisiaj bym zrobiła). Na koniec rozdrabniamy blenderem sos i podajemy z ugotowanym makaronem.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Smak ciekawy, bo dzięki batatom słodszy. Sos nie wyszedł lejący, ale o prawie stałej konsystencji. Dzisiaj dodałabym o wiele więcej passaty i rozcieńczyła sos.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus