Spaghetti z brokułami i anchois

wpis w: blog, dania z makaronem, Kuchnia | 0

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku

 

Składniki

  • spaghetti 150g
  • olej – 4 łyżki
  • czosnek – 1 ząbek
  • anchois – 6 filecików (kupiłam w Biedronce, mniej niż 4zł)
  • papryczka chili – łyżeczka posiekanej (całam łyżeczkę ostrej papryki w proszku)
  • brokuły – 10 różyczek
  • sól, pieprz – spore sypnięcie lub szczypta jak lubicie

 

 

 

Fileciki z sardeli pokroić drobno.

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. W połowie gotowania dodać brokuły, mieszać. Uważać, żeby nie rozgotować warzyw.

Makaron i brokuły odcedzić.

Na patelni rozgrzać olej, dodać ząbek czosnku pokrojony w plastry, anchois i paprykę. Podsmażać chwilę (minutę lub mniej). Dodać odcedzony makaron i brokuły. Wymieszać. Posypać solą i pieprzem (dałam sporo pieprzu – zresztą widzicie na zdjęciach poniżej).

I jak?

Zachwyt. Pyszne danie. Tak mało składników, takie dobre brokuły, anchois się trochę zgubiło (nie jest intensywne), jednak zdążyło nadać daniu delikatny, charakterystyczny posmak. Domownicy patrzeli zdziwieni i pytali czy nie zapomniałam dodać czegoś jeszcze. Otóż nie. Trzy składniki na krzyż, a wyszło smaczne danie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus