Spaghetti z mielonym, brokułami i gorgonzolą

Inna wersja popularnego spaghetti.

Pochodzenie przepisu

folder biedronkowy 40/2013

 

Składniki

  • mielone – 0,5kg
  • spaghetti makaron – 500g (brałam na oko, tyle ile zmieściłam w dłoni suchego spaghetti)
  • brokuły – 150g
  • pomidory krojone – puszka
  • sok pomidorowy – szklanka
  • gorgonzola – 100g
  • cebula – 1
  • czosnek – 2 ząbki
  • sól, pieprz – szczypta
  • olej – do podsmażenia cebuli i mięsa

 

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną cebulę i posiekany czosnek.

Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone i smażymy przez 5 minut.

Potem dodajemy pomidory w puszce. Na tym etapie uznałam, że mało mi pomidorów i dolałam szklankę soku.

Trzymać na ogniu przez 5 minut.

Zmieliłam mielone blenderem ręcznym (delikatnie, nie na miazgę).

 

Brokuły podzieliłam na różyczki i potrzymałam we wrzątku przez 30 sekund.

Po 5 minutach dodać do mielonego gorgonzolę i brokuły. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Dusić całość przez 3 minuty.

 

Podawać z ugotowanym makaronem spaghetti.

 

I jak?

Niezadowoleni będą Ci, którym nie odpowiada gorgonzola (zapach, smak). Mam do niej stosunek neutralny i nie przeszkadza mi jej dodatek. Uprzedzam jednak, ze wyczuwalna jest bardzo. Ciekawy pomysł na brokuły, muszę je dodać do mojego standardowego spaghetti. Makaron z mięsno- pomidorowym sosem posypałam pozostałym serem, stąd może wrażenie przewagi smaku niebieskiego sera. Domownicy nie narzekali, zjedli. Zresztą gość też zjadł.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus