Inna wersja popularnego spaghetti.
Pochodzenie przepisu
folder biedronkowy 40/2013
Składniki
- mielone – 0,5kg
- spaghetti makaron – 500g (brałam na oko, tyle ile zmieściłam w dłoni suchego spaghetti)
- brokuły – 150g
- pomidory krojone – puszka
- sok pomidorowy – szklanka
- gorgonzola – 100g
- cebula – 1
- czosnek – 2 ząbki
- sól, pieprz – szczypta
- olej – do podsmażenia cebuli i mięsa
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną cebulę i posiekany czosnek.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone i smażymy przez 5 minut.
Potem dodajemy pomidory w puszce. Na tym etapie uznałam, że mało mi pomidorów i dolałam szklankę soku.
Trzymać na ogniu przez 5 minut.
Zmieliłam mielone blenderem ręcznym (delikatnie, nie na miazgę).
Brokuły podzieliłam na różyczki i potrzymałam we wrzątku przez 30 sekund.
Po 5 minutach dodać do mielonego gorgonzolę i brokuły. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Dusić całość przez 3 minuty.
Podawać z ugotowanym makaronem spaghetti.
I jak?
Niezadowoleni będą Ci, którym nie odpowiada gorgonzola (zapach, smak). Mam do niej stosunek neutralny i nie przeszkadza mi jej dodatek. Uprzedzam jednak, ze wyczuwalna jest bardzo. Ciekawy pomysł na brokuły, muszę je dodać do mojego standardowego spaghetti. Makaron z mięsno- pomidorowym sosem posypałam pozostałym serem, stąd może wrażenie przewagi smaku niebieskiego sera. Domownicy nie narzekali, zjedli. Zresztą gość też zjadł.