Surówka z sosem musztardowo-miodowym i orzechami laskowymi (bento)

Dodatek do kotletów, który je się oczami. Zabrany do pracy w pojemniku, czyli bento.

 

Składniki

  • sałata – garść miksu sałat (lub porwana taka sałata, jaką dysponujemy)
  • cukinia – 1/3 sztuki starta na tarce
  • pomidor – 1 szuka
  • marchew – 1 sztuka starta na tarce
  • orzechy laskowe – 2 łyżki pokojonych orzechów

 

sos

  • musztarda – 2 łyżki
  • miód – 2 łyżki
  • oliwa – 2 łyżki
  • pieprz i sól – małe sypnięcia

 

 

Krok po kroku w mojej kuchni

Do miski wrzucamy porwaną sałatę, pokrojonego pomidora i starte na tarce: cukinię i marchew.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

W małej misce mieszamy miód, musztardę i oliwę. Solimy i pieprzymy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Gdzieś czytałam, żeby sos dodać do warzyw tuż przed podaniem i wymieszać. Na koniec posypałam wszystko orzechami laskowymi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Surówka była dodatkiem do kotletów z indyka i cukinii.

 

I jak?

Ta surówka to takie coś z niczego. Do sałaty można dodać wszystko, co zalega w lodówce, polać sosem miodowo-musztardowym i będzie dobre. Tak jak to poniżej.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus