Szakszuka z kurczakiem i soczewicą

Kolejna propozycja wykorzystania mięsa po rosole.

 Pochodzenie przepisu

DomGosi + mięso, które zostało po rosole + Kwestia Smaku

 

Składniki

  • olej – 1 łyżka
  • cebula – 1
  • pomidory – 2
  • czosnek – 1 ząbek
  • kmin rzymski – 0,5 łyżeczki
  • sól i pieprz – szczypta
  • jajka – 3
  • wędzona papryka – 1-2 łyżeczki
  • mięso gotowane w rosole – 3 łyżki 
  • soczewica – 0,5 puszki
  • feta –  3 -4 małe kawałki

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Na oleju podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać mięso, które zostało z rosołu. Podsmażyć chwilę z cebulą.

Dodać soczewicę z puszki (odcedzoną).

Przyprawić (sól, pieprz, kmin rzymski, wędzona papryka).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Pomidory dodać na patelnię. Gdy utworzą sos (rozpadną się, po kilku minutach na ogniu) zrobić zagłębienia i wbić jajka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Trzymać na ogniu 2-3 minuty  (długość zależy od tego jak bardzo ścięte mają być jajka). Pod sam koniec dodałam kawałki fety.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Sycące śniadanie. Smaczne, inny sposób na podanie jajek. Właściwie do sosu pomidorowego można dorzucić to, co tylko nam się podoba i zalega.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus
  • Agnieszka

    To ja zrobię bez soczewicy i fety, za to z parmezanem 🙂

    • Daj znać jak wyszło.

      • Agnieszka

        Dodałam salsę i dużo mięsa z kurczaka i jednak fetę. i wyszło spoko 😉 na drugi raz więcej pomidorów 🙂

        • Agnieszka

          O tak wyszło