Coś na śniadanie.
Pochodzenie przepisu
Składniki
- cebula – 1
- soczewica – 0,5 puszki
- czosnek – 2 zabki
- coś ostrego – Papryczka chili, u mnie szczypta chili w proszku
- olej – 2 łyżki
- słodka papryka – 0,5 łyżeczki
- ostra papryka – 1/3 łyżeczki
- kmin – 1/3 łyżeczki
- pomidory – 3 bez skórki lub puszka
- jajka – 4
- feta – kilka cząstek
- sól, pieprz – szczypta
Krok po kroku w mojej kuchni
Na patelni, na oleju, podsmażyć pokrojoną cebulę, plasterki czosnku i szczyptę chili. Smażyć 3-4 minuty.
Dodać:
- soczewica – 0,5 puszki odsączonej z wody
- słodka papryka – 0,5 łyżeczki
- ostra papryka – 1/3 łyżeczki
- kmin – 1/3 łyżeczki
Smażyć przez kilka minut (w przypadku soczewicy suchej, zalać szklanką wody i gotować przez 13 minut)/
Dodać puszkę pomidorów, przyprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 10 minut, aż pomidory utworzą sos.
Sos wygląda następująco:
Wbić na sos jajka, powciskać fetę, przykryć patelnię pokrywką i poczekać kilka minut, aż jajka się zetną.
I jak?
Dobre, pożywne śniadanie. Robię je bardzo często.