Szakszuka z soczewicą i fetą

Coś na śniadanie.

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku

 

 

Składniki

  • cebula – 1
  • soczewica – 0,5 puszki
  • czosnek – 2 zabki
  • coś ostrego – Papryczka chili, u mnie szczypta chili w proszku
  • olej – 2 łyżki
  • słodka papryka – 0,5 łyżeczki
  • ostra papryka – 1/3 łyżeczki
  • kmin – 1/3 łyżeczki
  • pomidory – 3 bez skórki lub puszka
  • jajka – 4
  • feta – kilka cząstek
  • sól, pieprz – szczypta

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Na patelni, na oleju, podsmażyć pokrojoną cebulę, plasterki czosnku i szczyptę chili. Smażyć 3-4 minuty.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodać:

  • soczewica – 0,5 puszki odsączonej z wody
  • słodka papryka – 0,5 łyżeczki
  • ostra papryka – 1/3 łyżeczki
  • kmin – 1/3 łyżeczki

Smażyć przez kilka minut (w przypadku soczewicy suchej, zalać szklanką wody i gotować przez 13 minut)/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dodać puszkę pomidorów, przyprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 10 minut, aż pomidory utworzą sos.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Sos wygląda następująco:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Wbić na sos jajka, powciskać fetę, przykryć patelnię pokrywką i poczekać kilka minut, aż jajka się zetną.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Dobre, pożywne śniadanie. Robię je bardzo często.

Facebooktwittergoogle_plus