Szarlotka z bezą

wpis w: blog, Ciasta, Desery, Kuchnia, Wypieki | 0

Zamiast tortu Michał zażyczył sobie na urodziny szarlotkę. Nie ma sprawy. Mówisz – masz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Pochodzenie przepisu

Moje wypieki – szarlotka z bezą

Składniki

dół:

  • mąka pszenna – 190g
  • cukier puder – 40g
  • sól – szczypta
  • masło – zimne 100g
  • śmietana 18% – 1 łyżka
  • żółtko – 1

góra:

  • jabłka – 1,5kg
  • masło – łyżka
  • cukier – 3 łyżki
  • cynamon – łyżeczka
  • gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki
  • białka -3
  • cukier – 150g
  • skrobia ziemniaczana – 2 łyżeczki

 

 

190g mąki, 40g cukru pudru, szczyptę soli, 100g zimnego masła, 1 żółtko i łyżkę śmietany 18% trzeba połączyć w misce w jedno ciasto. Kulkę, która powstanie zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować kulkę i wyłożyć do formy (forma wysmarowana masłem i posypana mąką). Włożyć do lodówki na pół godziny.

 

190ºC przez 15 minut – piec w piekarniku

Najtrudniejszy element to obieranie jabłek 🙂

Łyżkę masła roztopić na patelni, wsypać 3 łyżki cukru, rozpuścić (aż będzie bulgotało), dorzucić jabłka (forma jak lubimy, mniejsze lub większe kawałki). Posypać łyżeczką cynamonu i 1/3 łyżeczką gałki muszkatołowej. Max trzymania na patelni to 7 minut, mieszamy jabłka.

Kolejny krok to wyjęcie podpieczonego ciasta, ułożenie na górze jabłek i zrobienie bezy.

 

Beza

3 białka ubić mikserem (dosypałam szczyptę soli) na sztywno. Dodać łyżeczkami, partiami (nie wszystko jednocześnie) 150g cukru. Na koniec dosypać 2 łyżeczki – skrobi ziemniaczanej. Miksować.

Wyłożyć bezę na górę.

 

180ºC i 25 minut, aż góra będzie chrupiąca (nie miękka). Autorka przepisu poleca w razie miękkiej góry obniżenie temperatury i dalsze pieczenie.

 

I jak?

Goście przyszli odrobinę za wcześnie, gdy ubijałam białka na bezę. Poczekałam 25 minut aż się zapiecze, była miękka, ale zapachy wodziły za nos i widziałam, że goście już chcieliby spróbować. Nie czekałam do chrupkości bezy, przez 30 świeczek trochę osiadła (nie dałam jej wystygnąć). Jak smak? Bardzo dobra szarlotka. Gdyby podpiec dłużej i nie wciskać tam świeczek tuż po wyjęciu byłaby jeszcze lepsza.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA