Szaszłyki, udka w ziołach i sałatka grecka

Zapraszam do mnie na grilla!

DSCF8549.JPG

Dania na grilla
Wg mnie dania z grilla muszą być proste zarówno do zjedzenia (na 1 kęs), jak i przygotowania :)

Po 1. Udka w ziołach

Kupujemy udka, skrzydełka lub pałki z kurczaka. Myjemy je.

DSCF8447.JPG

Posypujemy czosnkiem.

DSCF8454.JPG

Solą, pieprzem.

DSCF8458.JPG

Oregano, zioła prowansalskie. Wstawiamy do lodówki.

DSCF8466.JPG

 

DSCF8493.JPG

Grillujemy w folii aluminiowej albo na tacce.

DSCF8521.JPG

I jemy!

DSCF8574.JPG

2. Szaszłyki z miodem i czosnkiem

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy 3 łyżki miodu i posypujemy czosnkiem w proszku. Odstawiamy do lodówki.

DSCF8474.JPG

Ananasa obieramy i kroimy na małe cząstki.

DSCF8476.JPG

Paprykę kroimy w dużą kostkę.

DSCF8473.JPG

Cukinię podobnie jak paprykę, kroimy w dużą kostkę.

228_FUJI2.jpg

Nabijamy składowe na patyki do szaszłyków.

DSCF8484.JPG

I podziwiamy kolory.

DSCF8488.JPG

Wrzucamy na grilla. Można posypać jeszcze czosnkiem.

DSCF8584.JPG

I jemy :)

DSCF8586.JPG

3. Szaszłyki z pieprzem
Standardowe szaszłyki z pieprzem.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę (dużą!), solimy i dużo pieprzymy (może być pieprz np. cytrynowy). Polewamy oliwą i wstawiamy do lodówki.

DSCF8477.JPG

Szykujemy składniki: pieczarki (oj, długo leżały, ale są ok, jadłam i próbowałam).

DSCF8446.JPG

Pomidory koktajlowe myjemy.

DSCF8471.JPG

Do tego cukinia i papryka (z góry) i nabijamy składniki na patyki do szaszłyków.

DSCF8479.JPG

 

DSCF8482.JPG

Grillujemy!

DSCF8519.JPG

I jemy :)

DSCF8549.JPG

4. Sałatka grecka

Kroimy: pomidory, rzodkiewkę, oliwki, dodajemy sałatę (porwaną), na górę pokrojoną fetę. Tuż przez podaniem polewamy sosem gotowcem (lub przyprawami i oliwą). Mieszamy.

DSCF8523.JPG

Sezon grillowy uważam za rozpoczęty!

Facebooktwittergoogle_plus