Zaskakująco dobre szaszłyki.
– Lekkie – tak to danie ocenił mój życiowy partner.
Pochodzenie przepisu
Książka Tanie gotowanie, wyd. Olesiejuk, s. 45
Składniki
patyki do szaszłyków
- piersi z kurczaka – 2 pojedyncze
- cebula czerwona – 2 małe
marynata
- musztarda – 3 łyżki
- miód – 2 łyżki płynnego
- olej – 1 łyżka
- słodka papryka – 1 łyżeczka
- biały pieprz – 0,5 łyżeczki
- sól – szczypta
Krok po kroku w mojej kuchni
Powyższe składniki marynaty połączyć ze sobą w wysokim naczyniu. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, cebulę pokroić na większe kawałki. Do marynaty dodać kurczaka i cebulę. Trzymać razem w lodówce przez 30 minut.
Na patyczki do szaszłyków nadziać naprzemiennie mięso i cebulę. Całość grillować, przewracać do czasu, aż mięso się zrumieni.
U mnie nie na grillu, ale na patelni grillowej, którą wysmarowałam łyżką oleju.
I tyle.
I jak?
Szybkie, tanie, lekkie. Podałam z ryżem i kalafiorem. Dobre.