Szaszłyki z czerwonej cebuli i kurczaka w sosie musztardowym

Zaskakująco dobre szaszłyki.

– Lekkie – tak to danie ocenił mój życiowy partner.

 

Pochodzenie przepisu

Książka Tanie gotowanie, wyd. Olesiejuk, s. 45

 

Składniki

patyki do szaszłyków

  • piersi z kurczaka – 2 pojedyncze
  • cebula czerwona – 2 małe

marynata

  • musztarda – 3 łyżki
  • miód – 2 łyżki płynnego
  • olej – 1 łyżka
  • słodka papryka – 1 łyżeczka
  • biały pieprz – 0,5 łyżeczki
  • sól – szczypta

 

Krok po kroku w mojej kuchni

Powyższe składniki marynaty połączyć ze sobą w wysokim naczyniu. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, cebulę pokroić na większe kawałki. Do marynaty dodać kurczaka i cebulę. Trzymać razem w lodówce przez 30 minut.

Na patyczki do szaszłyków nadziać naprzemiennie mięso i cebulę. Całość grillować, przewracać do czasu, aż mięso się zrumieni.

IMG_4019 (Kopiowanie)

U mnie nie na grillu, ale na patelni grillowej, którą wysmarowałam łyżką oleju.

IMG_4028 (Kopiowanie)

 

I tyle.

 

I jak?

Szybkie, tanie, lekkie. Podałam z ryżem i kalafiorem. Dobre.

IMG_4036 (Kopiowanie)