Łosoś w glazurze z przepisu braci Kuroniów.
Potrzeba:
łososia
Kroimy łososia w kostkę.
ananasa
Obieramy ananasa i kroimy w kostkę.
Na patyczki naprzemiennie nabijamy ananasa i łososia:
Gdy mamy gotowe szaszłyki przygotowujemy glazurę.
glazura
Cebulę przekrojoną na pół i czosnek w łupinkach wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy.
Do miksera dorzucamy następujące składniki:
2 łyżki papryki, 1/3 łyżeczki soli, 2 łyżki cukru i kilkanaście kropelek octu
Do przypraw dorzucamy podsmażoną, pokrojoną cebulę i czosnek (zdejmujemy łupinki ).
I miksujemy.
Glazurą smarujemy szaszłyki.
Szaszłyki wrzucamy na patelnię i podsmażamy ze wszystkich stron, aż łosoś się podsmaży (aż będzie gotowy )
*sos cytrynowy*
Do przygotowania sosu potrzebujemy: śmietany 18% i połowę cytryny.
Śmietany dajemy tyle, ile lubimy mieć sosu, ścieramy cytrynę na tarce i wyciskamy sok z cytryny. Mieszamy.
Można posypać wszystko natką pietruszki.
I jak?
I tak dobrze i słodziutko, że od razu Wam wrzucam przepis. Zaskoczcie kubki smakowe tym słodkim daniem!
Mniam!