Szaszłyki z łososia i ananasa

Łosoś w glazurze z przepisu braci Kuroniów.

Potrzeba:
łososia

DSCF5016.JPG

Kroimy łososia w kostkę.

DSCF5020.JPG

ananasa
Obieramy ananasa i kroimy w kostkę.

30.jpg

Na patyczki naprzemiennie nabijamy ananasa i łososia:

DSCF5038.JPG

Gdy mamy gotowe szaszłyki przygotowujemy glazurę.
glazura
Cebulę przekrojoną na pół i czosnek w łupinkach wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy.

DSCF5027.JPG

Do miksera dorzucamy następujące składniki:

DSCF5028.JPG

2 łyżki papryki, 1/3 łyżeczki soli, 2 łyżki cukru i kilkanaście kropelek octu

301.jpg

Do przypraw dorzucamy podsmażoną, pokrojoną cebulę i czosnek (zdejmujemy łupinki :) ).

DSCF5039.JPG

I miksujemy.

Glazurą smarujemy szaszłyki.
Szaszłyki wrzucamy na patelnię i podsmażamy ze wszystkich stron, aż łosoś się podsmaży (aż będzie gotowy :) )

DSCF5043.JPG

*sos cytrynowy*
Do przygotowania sosu potrzebujemy: śmietany 18% i połowę cytryny.

DSCF5047.JPG

Śmietany dajemy tyle, ile lubimy mieć sosu, ścieramy cytrynę na tarce i wyciskamy sok z cytryny. Mieszamy.

302.jpg

Można posypać wszystko natką pietruszki.

DSCF5062.JPG

I jak?
I tak dobrze i słodziutko, że od razu Wam wrzucam przepis. Zaskoczcie kubki smakowe tym słodkim daniem!

DSCF5064.JPG

Mniam!

DSCF5069.JPG