Szpinakowo-cukiniowa z grzankami

Grzanki zrobiły całą zupę! Wspaniale to smakowało.

 

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku – zupa z pieczonej cukinii i szpinaku

 

Składniki

  • cukinia – 1
  • ziemniaki – 4 (nie daję wcale)
  • por – pół
  • cebula – pół
  • czosnek – ząbek
  • sól, pieprz, tymianek – szczypta i do smaku
  • oliwa i masło – łyżka
  • bulion – 3 szklanki (u mnie zmrożona szklanka)
  • szpinak – 100g
  • chleb – 2 kromki
  • ser – jakikolwiek macie, żółty, parmezan, cheddar, starty na chleb
  • serek śniadaniowy – u mnie bezlaktozowy do posmarowania chleba (opcjonalnie, ode mnie, na dole jest zdjęcie produktu)
  • tymianek – do posypania grzanek (nie dałam)

 

 

Cukinię, ziemniaki (u mnie bez ziemniaków), pora, cebulę i czosnek kroimy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem oraz tymiankiem. Wymieszać wszystko i zapiekać w piekarniku 180 stopni C. przez 35 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Bulion rozmrozić w garnku i dodać upieczone warzywa. Gotować razem przez 5 minut, dodać 100g szpinaku. Gotować przez 1 minutę i po tym czasie zmiksować zupę na krem.

 

Ostatni krok to grzanki.

Na papier do pieczenia wykładamy kromki chleba.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Posmarowałam kromki serkiem, posypałam startym cheddarem. Trzymałam razem przez kilka minut w 180 st. C.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Zupa jak zupa – zielony krem cukiniowo-szpinakowy, ale TE GRZANKI sprawiły, że była przepyszna. Chrupiące, „jakieś”, smaczne! Jaki to prosty pomysł: chleb, serek i cheddar, a smakuje wybornie. Spróbujcie do dowolnego kremu. Rewelacja!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus