Szybkie babeczki jogurtowo-cytrynowe

Małe babeczki, które robi się szybko.

Pochodzenie przepisu

Przyślij przepis

mama podyktowała ten przepis, robiła Majce do szkoły

 

Składniki

  • jajka – 2
  • jogurt naturalny – 125ml
  • masło – 75g, roztopione i ostudzone
  • cytryna – 1 skórka
  • mąka – 125g
  • soda – 0,5 łyżeczki
  • sól – szczypta
  • cukier – 125g

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Masło należy roztopić w garnku i przestudzić.

 

Bierzemy dwie miski.

W jednej łączymy ze sobą składniki suche:

  • mąka – 125g
  • soda – 0,5 łyżeczki
  • sól – szczypta
  • cukier – 125g

 

W drugiej jajka miksujemy z jogurtem naturalnym. Dodajemy ostudzone masło i skórkę z cytryny.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Do składników mokrych dodajemy po łyżce – dwóch składników suchych i miksujemy. Postępujemy tak, aż dodamy wszystkie składniki suche do mokrych.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Wykładamy do foremek (u mnie silikonowe).

Pieczemy 25 minut w 170 stopniach C.

 

 

I jak?

Szybkie, słodkie i małe (nie wyrosły do góry jakoś wybitnie). Jak na 5 minut roboty, jestem zadowolona. Mama mówiła, że robi takie babeczki do koszyczka wielkanocnego.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus