Gdy chce się czegoś słodkiego, a nie ma niczego w domu, wtedy pora na ciasteczka maślane!
Pochodzenie przepisu
Moje Wypieki – najprostsze maślane ciasteczka
Składniki
- masło – 120g schłodzonego z lodówki!
- cukier puder – 3 łyżki
- mąka pszenna – 150g
- aromat waniliowy – kilka kropel
Składniki szybko połączyć ze sobą (ja mikserem). Zrobić kulkę, owinąć folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po tym czasie wyjąć z lodówki. Uformować małe kulki (2cm średnicy na oko), spłaszczyć każdą kilkę widelcem.
Pieczenie – 15 minut 200 stopni.
I jak?
Mocno maślane, maleńkie (ciastka autorki przepisu są wysokie, puchate, moje rozjechały się i spłaszczyły). Miałam do nich zastrzeżenia, ale gdy zobaczyłam jak szybko znikają, wybaczyłam im wygląd odbiegający od oczekiwań i poszłam jeść. 🙂