Tagliatelle, schab i szpinak

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

W zamrażarce zalegał szpinak, w sklepie znalazłam mój ulubiony makaron – tagliatelle, w promocji był schab. Postanowiłam te składniki połączyć.

 

Pochodzenie przepisu

Strona kuchniokracja (tutaj link), podmieniłam kurczaka na schab.

 

Składniki | czas przygotowania:  20 minut (gotowanie, smażenie)

  • makaron tagliatelle – na 2 talerze, 2 gniazdka
  • oliwa – do podsmażenia kurczaka i cebuli
  • mięso – schab pokrojony w paski
  • cebula – jedna (u mnie czerwona)
  • szpinak – kilka kulek mrożonego
  • śmietana 12% – 4-5 łyżek
  • czosnek – ząbek
  • parmezan – do posypania
  • przyprawy sól i pieprz – do smaku

Krok po kroku w mojej kuchni

Na patelni, na łyżce/dwóch oliwy, podsmażyć mięso (pokroiłam w paski plastry schabu). Do mięsa dodałam pokrojoną cebulę i posiekany czosnek.

Do podmażonego mięsa wrzuciłam kilka kostek mrożonego szpinaku i po 2 minutach 4-5 łyżek śmietany 12% (można zastąpić jogurtem naturalnym). Przyprawiamy: pieprz, sól, ulubione zioła.

Gotujemy makaron (jaki chcecie tak naprawdę) wg wskazówek na opakowaniu.

Na makaron wykładamy mięso ze szpinakiem, posypujemy parmezanem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I jak?

Szybko, trochę nudno, czegoś mi tu brakowało. Może gdzieś tam ser pleśniowy by się przydał? Obiad jak obiad, bez rewelacji, ale nie niedobry, mocna 4/6.

A może co innego ze szpinaku? – TUTAJ propozycje

A może co innego ze schabu? – TUTAJ propozycje