Tagliatelle ze szpinakiem i łososiem

Po raz pierwszy (!) domownik pałający niechęcią do szpinaku zjadł późny obiad i był tak dobry, że nie poznał znienawidzonego składnika.

 

Pochodzenie przepisu

Moje Smaki Życia, nr 4/2015, s. 30

 

Składniki

  • makaron tagiatelle – 300g (kilka kulek)
  • łosoś – filet
  • szpinak – kilka kulek
  • oliwa – 2 łyżki
  • czosnek – 2 ząbki
  • sól, pieprz – szczypta
  • śmietana 18% – nie miałam, nie dałam
  • cytryna – sok z małego kawałka cytryny

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Filet z łososia oprószyć solą (nie daję), pieprzem (cytrynowy), skropić sokiem z cytryny i smażyć 4-5 minut na patelni (na oliwie) z każdej strony.

 

Zdjąć łososia. Szpinak wrzucić na patelnię. Dodać 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę). Trzymać na małym ogniu i chętni wlewają śmietanę 18% (3 łyżki, nie miałam, nie dałam).

Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu.

Dodać makaron do szpinaku. Pomieszać.

Chętni doprawiają solą i pieprzem. Dorzucić rozdrobnionego (i bez skóry) łososia. Wymieszać.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Spojrzałam, a z boku autorzy dają radę.

„Z makaronem ze szpinakiem doskonale komponują się suszone pomidory. Sos możesz urozmaicić posiekaną i zeszkloną na oliwie cebulą szalotką”

 

Pokroiłam 3 pomidory i jedną szalotkę, przesmażyłam na oleju ze słoika.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Wszystko razem, czyli tagliatelle z łososiem i posypka z suszonych pomidorów.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus