Tarta śliwkowa z bezą

wpis w: blog, Kuchnia, Owocowe, Tarta, Wypieki, ze śliwkami | 0

Kupiłam dzisiaj w warzywniaku śliwki, zjadłam trochę, jednak to nie to.

Poszukałam w necie jakiegoś kruchego spodu, prostego ciasta, które zrobiłabym szybko i do którego wrzuciłabym właśnie śliwki. Znalazłam i zrobiłam tartę stąd.

1. Kruche ciasto
200g mąki + 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia + 100g masła mieszamy (siekamy masło w mące) + jajko + cukier puder 50g
zagniatamy i do lodówki na chwilę, żeby się ochłodziło

P7160685+%28Kopiowanie%29.JPG

2. Po 20 minutach formy smarujemy masłem.
Wykładamy ciasto.

P7160705+%28Kopiowanie%29.JPG

Na to śliwki.

P7160711+%28Kopiowanie%29.JPG

W przepisie wyczytałam, żeby dać kakao. Sypnęłam, gdy już się piekło.

P7160713+%28Kopiowanie%29.JPG

180 stopni C, 20 minut śliwki z ciastem były w piekarniku.

Na to masa bezowa: 3 ubite białka + powoli (u mnie 100g) cukru + na koniec 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i ubijamy 2-3 minuty.

P7160714+%28Kopiowanie%29.JPG

Jak widzicie nie mam doświadczenia z tulejkami i szprycami dekoracyjnymi, więc machnęłam góry bezowe zamiast estetycznych wstążek.

Kolejne 25 minut w piekarniku.

P7160717+%28Kopiowanie%29.JPG
P7160719+%28Kopiowanie%29.JPG
P7160723+%28Kopiowanie%29.JPG
P7160724+%28Kopiowanie%29.JPG

I jak?
Kruchy dół, kwaśna śliwka i słodka góra – dokładnie taka wyszła ta tarta. I pachnąca.

Facebooktwittergoogle_plus