Kolejny przepis z Kuchni włoskiej. Strona 96 i propozycja szybkiego dania.
Składniki
ciasto francuskie – płat, czerwona cebula, papryka, pomidor, kulka mozzarelli, tymianek
Ciasto francuskie kroimy na 4. Każdy kawałek wkładamy do lodówki na 30 minut, po czym schłodzone wkładamy do piekarnika (robimy kancik). Pieczemy 10 minut.
W tym czasie kroimy wszystko jak lubimy. Autorzy przepisu kroili cebulę na ćwiartki i wszystko było pokrojone grubo. Radzili też paprykę i cebulę wstępnie zapiec i zdjąć skórkę. Przyznam, że nie chciało mi się – zdejmę sobie po zapieczeniu już z talerza.
Na ciasto francuskie wykładamy: pomidory,
cebulę,
paprykę,
i mozzarellę.
Posypujemy tymiankiem.
I wstawiamy do zapieczenia. 200 stopni C, 15 minut.
Wychodzi tak:
Szybko, bezproblemowo i smacznie. Fajny pomysł na przekąskę kolacyjną.