Tarta z truskawkami

wpis w: blog, Kuchnia, Owocowe, Tarta, Wypieki, z truskawkami | 0

W nowych Moich smakach życia, na stronie 66, zobaczyłam zdjęcie truskawek na kruchym cieście. Wyglądały tak apetycznie, że postanowiłam poznać sekret ich wyglądu.

Ciasto:
250g mąki, 3 łyżki cukru, 3 łyżki masła, 1 jajko – zagniatamy i wkładamy kulkę do lodówki na 30 minut

Po tym czasie wykładamy ciasto na formę.

Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Ale ciasto jak to ciasto, najzwyklejsze. Mnie interesowała glazura na truskawkach.

Pół kilo truskawek kroimy w plastry.

W garnku podgrzewamy 4 łyżki dżemu morelowego (to ta tajemnica!).

Wrzucamy do niego truskawki, obtaczamy je w dżemie.

I wykładamy na wystudzone ciasto. Wkładamy tartę do lodówki.

I jak?
Lubię truskawki, w przepisie była jeszcze warstwa czekolady pomiędzy ciastem a truskawkami, więc jakbyście mieli ochotę na jeszcze większą słodycz – polecam.
Dla mnie tarty to deser, nie żadne ciasto. I jako deser smakowało wyśmienicie! Nic się nie rozłaziło, dżem zastygł i utrzymał truskawki.