Tofu z makaronem w sosie sojowym

Co zrobić z tofu? Podsmażyć z marchewką, imbirem i makaronem.

 

Pochodzenie przepisu

Miałam tofu i wybrałam pewniak – Kwestię Smaku

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki

  • tofu – u mnie 200g, w przepisie 100g (kupiłam podczas akcji biedronkowej Odkryj smaki Azji)
  • marchew  – 1
  • imbir – 3 łyżeczki startego (1cm świeżego imbiru pokroiłam w paski)
  • czosnek – 2 ząbki
  • sos sojowy – 5 łyżek (miałam ciemny sos sojowy)
  • makaron – 100g makaronu ryżowego, u mnie szeroki makaron z pomidorami (leżał, ugotowałam dwa gniazdka)
  • limonka – sok z 1,5 sztuki (może być cytryna)
  • chili – dwie szczypty (czuć chili)
  • cukier – pół łyżeczki (u mnie trzcinowy)
  • olej kokosowy – do smażenia (można wziąć zwykły olej)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(kiełków fasoli Mung, które są na zdjęciu ostatecznie nie dałam)

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Marchewkę, imbir i czosnek zetrzeć na tarce (lub pociąć w paski).

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

W woku (na patelni) rozpuścić łyżkę oleju kokosowego i wrzucić na 5 minut marchew, imbir i czosnek. Mieszać często.

Tofu pokroić w kostkę. Dodać do woka. Smażyć 2-3 minuty.

Dodać ugotowany makaron – smażyć 1-2 minuty. Nie zapomnieć mieszać.

Dolać 5 łyżek sosu sojowego, pół łyżeczki cukru, dwie szczypty chili, wymieszać i skropić sokiem z limonki (dałam 1,5 limonki, bo miałam jakieś mało soczyste egzemplarze).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Wyczytałam, że można zaraz po dodaniu tofu dorzucić (jak w pad thai) jajko, więc niewiele myśląc, na końcu je dodałam i całość wymieszałam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

– I jak Ci smakowało tofu?

– Tofu? Coś czułem, że dziwny ten kurczak.

Hihi 😀

Dobre, sycące, ostre, wychodzi dania naprawdę dużo. Robi się szybko. Żałuję, że nie doczytałam o mięcie na końcu (można dodać listki).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus