Tort w 3 krokach: cz. 2 – puszysty krem

wpis w: blog, Ciasta, Kuchnia, Wypieki | 0

Dzień 2. Biszkopt już gotowy (czekał na nas spokojnie przez cała noc). Następny krok to krem.

Składniki na kremowe wypełnienie tortu:
3/4 litra śmietany 36% (zimnej) lub 30% – miałam 4 opakowania biedronkowej śmietanki 30%
15 dag serek (twaróg) (przekręcić przez maszynkę lub kupić w kubeczku, NIE homogenizowany) – ten serek naturalny w kubeczku
1/2 szklanki cukru pudru
3 op. śmietanfix /Dr Oetker/
3 łyżki żelatyny – rozpuszczonej w kilku ml gorącej wody
aromat cytrynowy

Zaczynamy od wlania 3 opakowań śmietanki 30% do miski.

241_FUJI5.jpg

Wsypujemy do śmietanki pół szklanki cukru pudru.

241_FUJI6.jpg

Ubijamy na sztywno (b. długo!).

241_FUJI7.jpg

Wsypujemy 3 opakowania śmietan-fixu.

DSCF1193.JPG

Dodajemy 3 łyżki żelatyny (wcześniej rozpuszczamy ją w gorącej wodzie!).

Dodajemy serek twarogowy – koniecznie taki!

DSCF1196.JPG

Wlewamy kilka kropel aromatu cytrynowego.

DSCF1197.JPG

I mieszamy na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.

DSCF1210.JPG