Tuńczyk z makaronem

Co zrobić, gdy dostrzega się promocję na pomidory i każde z małżonków bez konsultacji kupuje po 7 sztuk?

Nagle mamy ich 14 i trzeba to jakoś wykorzystać.
I to szybko :)

Szukając rozwiązania natknęłam się na ten przepis i postanowiłam go wypróbować. Musiałam dokupić tylko puszkę tuńczyka w oleju (3,50zł) i mogłam zacząć zabawę w wykorzystywanie pomidorów.

Żeby zrobić makaron z tuńczykiem trzeba zaopatrzyć się w:
makaron, puszkę tuńczyka, 3 pomidory, śmietanę, cebulę, 2 ząbki czosnku, zioła, oliwa z oliwek, pietruszkę.

Wyszło tak:

DSCF3061.JPG

Gotujemy makaron:

233_FUJI.jpg

Kroimy ząbki czosnku i cebulę w kostkę. Wrzucamy na patelnię. Rumienimy na oliwie.

233_FUJI1.jpg

Dodajemy tuńczyka na patelnię. Smażymy.

233_FUJI2.jpg

Pomidory obieramy ze skórki.

DSCF3036.JPG

Dodajemy do tuńczyka.

DSCF3039.JPG

Wlewamy na patelnię pół kubeczka śmietany 30%.

DSCF3041.JPG

Mieszamy energicznie wszystko.

DSCF3042.JPG
DSCF3044.JPG

Posypujemy makaron tymiankiem i bazylią.

DSCF3046.JPG
DSCF3047.JPG

Solimy.

DSCF3050.JPG

Dorzucamy na patelnię ugotowany makaron.

DSCF3051.JPG

Kroimy pietruszkę.

DSCF3058.JPG

Dorzucamy na patelnię pietruszkę.

DSCF3060.JPG

Nakładamy na talerze i jemy.

DSCF3072.JPG
DSCF3070.JPG