Co zrobić, gdy dostrzega się promocję na pomidory i każde z małżonków bez konsultacji kupuje po 7 sztuk?
Nagle mamy ich 14 i trzeba to jakoś wykorzystać.
I to szybko
Szukając rozwiązania natknęłam się na ten przepis i postanowiłam go wypróbować. Musiałam dokupić tylko puszkę tuńczyka w oleju (3,50zł) i mogłam zacząć zabawę w wykorzystywanie pomidorów.
Żeby zrobić makaron z tuńczykiem trzeba zaopatrzyć się w:
makaron, puszkę tuńczyka, 3 pomidory, śmietanę, cebulę, 2 ząbki czosnku, zioła, oliwa z oliwek, pietruszkę.
Wyszło tak:
Gotujemy makaron:
Kroimy ząbki czosnku i cebulę w kostkę. Wrzucamy na patelnię. Rumienimy na oliwie.
Dodajemy tuńczyka na patelnię. Smażymy.
Pomidory obieramy ze skórki.
Dodajemy do tuńczyka.
Wlewamy na patelnię pół kubeczka śmietany 30%.
Mieszamy energicznie wszystko.
Posypujemy makaron tymiankiem i bazylią.
Solimy.
Dorzucamy na patelnię ugotowany makaron.
Kroimy pietruszkę.
Dorzucamy na patelnię pietruszkę.
Nakładamy na talerze i jemy.