Udka w pomarańczowej marynacie

Kto z Was wiedział, że Sphinx wydaje swoje bezpłatne gazetki?
Ja też nie :)

W ww. gazetce znalazłam przepis na suchą marynatę ziołowo-cytrusową. Podobno idealna do drobiu.

238_FUJI.jpg

Poszalałam w kuchni i wyszedł mi ostatecznie taki obiad:

DSCF8236.JPG

A jak do tego doszło?
Pierwotnie chciałam zrobić marynatę identycznie jak w przepisie.
Składniki na marynatę jak na obrazku: natka pietruszki, tymianek, sól, pieprz, skórka pomarańczy, skórka cytryny, 3 ząbki czosnku + nadprogramowo bazylia

DSCF8206.JPG

Pomarańczę myjemy i ścieramy skórkę.

DSCF8210.JPG

Podobnie postępujemy z cytryną.

DSCF8213.JPG

Czosnek przeciskamy przez praskę.

238_FUJI1.jpg

Dodajemy kilka gałązek tymianku.

DSCF8217.JPG

Kroimy drobno natkę pietruszki.

DSCF8218.JPG

Dodajemy pokrojoną bazylię (kilka listków).

DSCF8219.JPG

Solimy, pieprzymy.

DSCF8220.JPG

I mamy marynatę na sucho!

DSCF8221.JPG

Umyte mięso drobiowe (my lubimy udka, Wy możecie wziąć np. pierś z kurczaka, skrzydełka, indyka, czy cokolwiek innego macie) wkładamy do miski.

DSCF8225.JPG

Zasypujemy marynatą.

DSCF8226.JPG

Obtaczamy mięso w marynacie. Nie mogłam się powstrzymać i wycisnęłam ćwiartkę pomarańczy (sok) na mięso.

DSCF8228.JPG

Wkładamy mięso do lodówki na godzinkę.

W tym czasie obieramy kilka ziemniaków.

DSCF8231.JPG

Obieramy marchewkę i kroimy w talarki.

DSCF8232.JPG

Wszystko wkładamy do rękawa do pieczenia, dorzucamy mięso z całą marynatą i pieczemy (u mnie w prodziżu godzina).

DSCF8233.JPG

Wychodzi fenomenalne!
Dawno nie jadłam tak pysznego kurczaka. No mniam!

DSCF8243.JPG
Facebooktwittergoogle_plus