Udka z cytryną i oregano

 

Pochodzenie przepisu

Miesięcznik Moje Gotowanie, wrzesień 2016, s. 50

 

Składniki

  • cytryna – 2
  • udka – 7 sztuk
  • olej – do podsmażenia udek
  • oregano – 2 łyżki
  • czosnek – 1 ząbek
  • cebula – 1 czerwona
  • ostra papryka – 2 pokręcenia młynkiem
  • wino białe – 1/4 szklanki
  • bulion – 0,5 szklanki
  • sól, pieprz – wg gustu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Udka posolić i obsypać pieprzem. Na rozgrzanym oleju podsmażyć z dwóch stron dość mocno.

Cytryny kroimy w półplasterki i jedną sztukę wykładamy na dno naczynia żaroodpornego.

Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i na górze układamy cytrynę. Polewamy płynem z patelni.

Pieczemy przez 10 minut w 220 stopniach C.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Mięso wyjąć z naczynia, plastry cytryny z sokiem przekładamy na patelnię.

Dodać pokrojoną cebulę, oregano, czosnek, pieprz i paprykę. Gotować, aż zacznie pachnieć.

Dodać wino, zmniejszyć objętość płynu o połowę (trzymać na ogniu, mieszać).

Na koniec dolać bulion i gotować przez 3 minuty. Do sosu włożyć kurczaka, podgrzać całość.

 

Wyglądało to na koniec tak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Włożyłam całość do naczynia żaroodpornego, podpiekłam jeszcze, aż skórka na górze będzie chrupiąca (25 minut).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Lekko kwaśny sos, chrupiąca skórka, świeża cytryna. Pomysł na przygotowanie udek trochę inaczej niż zwykle.

Facebooktwittergoogle_plus