Pochodzenie przepisu
Składniki
- dynia – 250g
- kurczak – 6 udek (u mnie 8)
- czosnek – 2 ząbki
- cytryna – pół łyżeczki startej skórki
- curry – 5 łyżeczek
- oliwa lub masło – łyżka x2
- rozmaryn – 2 łyżeczki
- ziemniaki – 500g (dałam tyle samo co dyni)
- sól, pieprz – po pół łyżeczki
Wszystkie składniki poza mięsem:
Udka umyć i umieścić w misce.
Posolić, dodać pieprzu, 3 łyżeczki curry, starte ząbki czosnku i skórka z cytryny. Polać łyżką oliwy i łyżeczką rozmarynu. Wymieszać całość i odłożyć do lodówki na kilka godzin.
Ziemniaki i dynię obrać i pokroić w kostkę. Dodać: sól, pieprz, 2 łyżeczki curry, łyżkę oliwy, łyżeczkę rozmarynu. Całość wymieszać.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso, ziemniaki i dynię.
Doprawić solą, pieprzem i na mięsie położyć (opcjonalnie!) łyżeczkę masła.
200 stopni, 50 minut.
I jak?
Udka to nie jest mój ulubiony obiad, więc już na wstępie danie ma minus kilka punktów. Dynia i ziemniaki dobry i smaczny pomysł. Zazwyczaj spotykam się z pieczeniem ziemniaków w mięsnym sosie, dodanie dyni to dobre posunięcie. Tego warto spróbować. A udka? Jak udka. Dłużej musiałam piec, bo ten widok poniżej, po 50 minutach, mnie nie satysfakcjonowało. Jak już udka, to skórka musi być mocno upieczona, chrupiąca.