Udka z kurczaka z cytryną

Na Dzień Matki kupiłam sobie książkę kucharską.

DSCF6807-001.JPG

W oko wpadł mi przepis na kawałki kurczaka niby smażone w maśle, ale podejrzewam, że to błąd w tłumaczeniu i chodziło pierwotnie o tłuszcz, bo w przepisie nie ma ani g masła :)

DSCF6805.JPG

 

DSCF6806.JPG

Udka z kurczaka obieramy ze skóry.

DSCF6781.JPG

I najtrudniejszy moment – należy odciąć kość od mięsa.

DSCF6782-001.JPG

Teraz już jest prosto.
Marynata. Do miski wlewamy 3 łyżki oliwy,

DSCF6787-001.JPG

sok z połowy cytryny,

DSCF6791.JPG

2 zmiażdżone ząbki czosnku.

DSCF6794-001.JPG

Przyprawiamy wg upodobań (sól + pieprz).

DSCF6799-001.JPG

Zanurzamy mięso w marynacie i wkładamy do lodówki na min. godzinę.

DSCF6804.JPG

Po godzinie wyjmujemy mięso z marynaty i obtaczamy w mące (+ pieprz) i potem w jajku.

DSCF6808-001.JPG

Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy z dwóch stron aż do uzyskania złotego koloru.

246_FUJI12-001.jpg

Po usmażeniu wyjmujemy udka i odsączamy na papierowym ręczniku. Kroimy na małe kawałki i układamy na talerzu. Podajemy z cytryną i natką pietruszki.

DSCF6817.JPG

 

DSCF6825.JPG

I jak?
Ciekawe połączenie cytryny z delikatnym mięsem z kurczaka. Panierka wyszła chrupiąca i smaczna. Polecam!

DSCF6823-001.JPG
Facebooktwittergoogle_plus