Obiad z przyjaciółmi w Trzech Króli. Pierwsi Ugotowani w 2016. Gotuję ja.

O co chodzi?
Jakoś tak się złożyło, że od czasu do czasu spotykamy się z Anią i Jackiem na obiad.
Chodzi nam głównie o spotkanie w swoim gronie, długie siedzenie przy stole i rozmowy przy kieliszku wina. Ważne jest też menu, które wspólnie oceniamy.
Tym razem wymyśliłam, że dania mają być cebulowe (co mi nie do końca wyszło), niedrogie, z ogólnodostępnych składników. Chodziło mi o wykorzystanie tego, co jest teraz w atrakcyjnych cenach na sklepowych półkach (cebula, jabłka) i w mojej szafce (żurawina, wino). Niedawno smakowały nam naleśniki z Kwestii Smaku i uznałam, że doskonale pasują (atrakcyjna cena dania) do takiego menu.
Zupa cebulowa
Najtrudniejszym krokiem było pokrojenie 14 cebul, czego podjął się pan domu. Potem zostało już tylko karmelizowanie, dodanie wina i bulionu. Na koniec upiekłam pokrojone w paski ciasto francuskie i wrzuciłam je na każdy talerz.

Naleśniki z kurczakiem
Drugie danie, to sprawdzone naleśniki z mąki pełnoziarnistej z kurkumowym nadzieniem. Do tego ostry sos pomidorowy i na górę ser.

3. Crumble z jabłkami i żurawiną z calypso
Składniki
- jabłka – kilkanaście obranych, pozbawionych środka
- płatki owsiane – 2 garście
- sezam – 2-3 łyżki
- żurawina – 2 garście suszonej
- masło – ćwiartka
- cukier – 2-3 łyżki
- lody – do podania jakie macie lub bez lodów (opcjonalnie)
W misce łączymy (ręką, nie mikserem):
- płatki owsiane – 2 garście
- sezam – 2-3 łyżki
- żurawina – 2 garście suszonej
- masło – ćwiartka
- cukier – 2-3 łyżki
W naczyniu żaroodpornym układamy na dole owoce, na górze mieszaninę z płatkami. Nakrywamy folią aliminiową (bez może być suche).
170 stopni – 40 minut.

Wpis dla Ani.
Dzisiaj są Twoje urodziny. Życzę Ci niezapomnianego roku i żebyście kręcili piruety na Waszym weselu. Żeby się wszystko udało.