Waniliowe kruche ciastka

Szybkie ciasteczka last minute.

Pochodzenie przepisu

Kasia pokazała we vlogu przepis z Moje Wypieki

robiłam z połowy składników, wyszły 23 sztuki

 

Składniki

  • masło zimne – 90g
  • cukier puder – 100g
  • mąka – 175g
  • jajko – 1
  • aromat waniliowy – kilka kropel
  • sól – szczypta

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Mój nowy sprzęt (blender z biedronki) ma taki dodatek i uznałam, że sprawdzimy jak sobie radzi z ciastem.

 

Do miski wrzuciłam:

  • masło zimne – 90g
  • cukier puder – 100g
  • mąka – 175g
  • jajko – 1
  • aromat waniliowy – kilka kropel
  • sól – szczypta

Po 10 sekundach miałam zagniecione ciasto. jeżeli nie macie sprzętu wyróbcie ręką szybko ciasto.

Na pół godziny włóżcie ciasto do lodówki (owinięte folią spożywczą).

Po tym czasie ciasto rozwałkować, podsypać mąką, bo lepi się jak nie wiem co.

Wyciąć foremkami ciasteczka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Piec 12 minut w temperaturze 180 stopni C.

I jak?

Słodkie, kruche ciastka. Warto przygotować się na to, że pozostają płaskie, nie są tak puchate jak ciasteczka cynamonowe czy pierniki. Ale smaczne, słodkie.

Zdecydowałam się zanurzyć je w polewie czekoladowej, a teraz siedzę i staram się nie zjeść wszystkich na raz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus