Szybkie ciasteczka last minute.
Pochodzenie przepisu
Kasia pokazała we vlogu przepis z Moje Wypieki
robiłam z połowy składników, wyszły 23 sztuki
Składniki
- masło zimne – 90g
- cukier puder – 100g
- mąka – 175g
- jajko – 1
- aromat waniliowy – kilka kropel
- sól – szczypta
Krok po kroku w mojej kuchni
Mój nowy sprzęt (blender z biedronki) ma taki dodatek i uznałam, że sprawdzimy jak sobie radzi z ciastem.
Do miski wrzuciłam:
- masło zimne – 90g
- cukier puder – 100g
- mąka – 175g
- jajko – 1
- aromat waniliowy – kilka kropel
- sól – szczypta
Po 10 sekundach miałam zagniecione ciasto. jeżeli nie macie sprzętu wyróbcie ręką szybko ciasto.
Na pół godziny włóżcie ciasto do lodówki (owinięte folią spożywczą).
Po tym czasie ciasto rozwałkować, podsypać mąką, bo lepi się jak nie wiem co.
Wyciąć foremkami ciasteczka.
Piec 12 minut w temperaturze 180 stopni C.
I jak?
Słodkie, kruche ciastka. Warto przygotować się na to, że pozostają płaskie, nie są tak puchate jak ciasteczka cynamonowe czy pierniki. Ale smaczne, słodkie.