Wegetariański pasztet

wpis w: blog, Kuchnia, Warzywne, z dynią, z soczewicą | 2

Mokry pasztet dyniowo-soczewicowy. Idealny na śniadanie.

Pochodzenie przepisu

Kuchnia Agaty – Wegetariański pasztet z dyni i soczewicy

2 faza SB

Składniki

  • dynia – 250g
  • soczewica – 2 puszki
  • cebula – 1
  • czosnek – 3 ząbki
  • jajko – 2 
  • kolendra – garść świeżej lub pół łyżeczki mielonej
  • bułka tarta – nie dawałam, jak chcecie 5 łyżek
  • oliwa – 3 łyżki
  • papryka wędzona (lub ostra) – szczypta
  • sól, pieprz – szczypta

Krok po kroku w mojej kuchni

 

 

 

Na oliwie podsmażyć pokrojone cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną dynię i trzymać na ogniu przez kilka minut.

 

Dorzucić odlaną z zalewy soczewicę i smażyć aż dynia będzie miękka.

 

Kolejny krok to dosypanie: kolendry, papryki wędzonej, soli i pieprzu. Jeżeli lubimy ostre pasztety – dodajemy więcej papryki.

 

Wymieszać wszystko, ostudzić całość o chwilę zmiksować 2/3 masy.

Dodać jajka i jak chcecie bułkę tartą.

 

Przełożyć pasztet do foremki. Piec godzinę w 180 stopni C.

 

I jak?

I smaczny pasztet dyniowy. Mokry, łatwo się kroi, idealny na śniadanie.

Facebooktwittergoogle_plus
  • vegansport mama

    Gosiu, pasztet nie jest wegański a co najwyżej wegetariański, skoro zawiera jajka 🙂 Nie mniej ominę jajka i wypróbuję przepis bo wygląda fajnie

    • Faktycznie, błąd 🙂 Już poprawiam, nie wiem skąd ja wzięlam to wegańskie, skoro w przepisie jak wół „wegetariańskie”.