Wigilia – potrawy na moim stole

wpis w: blog, Kuchnia | 3

Co lubimy i co będzie? Przed Wami zbiór przepisów wigilijnych z ostatnich 5 lat.

 

Boże Narodzenie to taki czas w roku, który staram się spędzić wyjątkowo. I chociaż pierniki mogą się przypalić, makaron i pierogi rozgotować, a sernik nie wyjść, to nie spędza mi to snu z powiek. Najistotniejsza w tych dniach jest moja rodzina, moi bliscy.  Uważam, że w Święta najważniejsze są miłość, uśmiech, pogoda ducha, łapanie niepowtarzalnych momentów, ciepło na sercu, gdy widzimy uśmiechniętych bliskich. A potrawy? Nawet jeżeli nie wyjdą, to „tak miało być”. Chociaż te poniższe wychodzą co roku, dlatego postanowiłam zebrać je w jeden duży wpis. Zapraszam.

 

 

Makiełki

Kutia- niekutia, czyli ciepły makaron z makiem i bakaliami. Palce lizać. I mak, który zawsze podrzucam pod sufit, na szczęście.

DSCF0126

 

 

 

Ryba po grecku

Przyprawiona marchew w pomidorach z podsmażoną rybą.

 

 

 

Tuńczykowa

Pamiętam, jak pierwszy raz zrobiłam tuńczykową i przywiozłam do domu rodzinnego Michała. Od wtedy słyszę zachwyty i musi być na wigilijnym stole. Tajemnicą są ogórki kiszone i cebula, oba składniki nadają charakterystyczny posmak.

pobrane (1)

 

Jarzynowa

sałatka

Co śmieszne – tyle lat prowadzę bloga, a nie wrzucałam krok po kroku i tej sałatki. Ugotowane marchewki, ziemniak, pietruszka, do tego jajko, kiszone ogórki, groszek, kukurydza, sól, pieprz, majonez i koniec.

 

 

 

Pierogi z kapustą i grzybami

i śliwkami. Po debiucie zeszłorocznym, teraz z przyjemnościa ulepię sama kilkadziesiąt pierogów.

PC191093(Kopiowanie)

 

 

 

Gołąbki z suszonymi grzybami i kaszą

Zachwycała się nimi moja babcia, siostra Michała prosi, żeby je zrobić w tym roku na wigilijny stół. Coś w nich musi być. Już zdradzam – pęczak, cebula, grzyby i sos sojowy.

 

S7001589-1

 

 

 

 

Śledź w kożuchu

Przepis na warstwówkę śledziową zabrałam z mojego rodzinnego domu. Trzy podstawowe składniki: jajka, śledzie i buraczki.

DSCF1891

 

 

 

 

Galareta z kurczakiem

marchewką, groszkiem i kapką majonezu – potrawa mamy Michała i Michałowi kojarzy się nieodłącznie ze świętami

 

download

 

 

 

 

Śledzie

Trzy propozycje śledzi last minute: z octem balsamicznym, rodzynkami i z passatą, z miodem i musztardą oraz w oleju z goździkami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

Śledzie cioci Ewy

Może wyglądają niepozornie, ale to danie podbija serca wszystkich. Wymiata na ciepło i na zimno, a ciocia Ewa pęka z dumy, bo jej kolejny przepis jest chwalony. I bardzo dobrze, bo gotuje wspaniale.

 

Smażony karp

tata kupuje, tata przyrządza

 

 

 

Pierniki

Lebkuchen, od Kingi lub alpejskie.

 

 

Ciasteczka

waniliowe, żurawinowe Agaty i półfrancuskie mojej mamy

 

 

Pierwszy i Drugi Dzień Świąt

Na świąteczny obiad najchętniej wybrałabym łososia. Ten z sosem grzybowym był fenomenalny, ale ten z buraczkami też niczego sobie. Jeżeli chodzi o ciasto do kawy – tu króluje od wielu lat najlepszy i najsmaczniejszy sernik mojej mamy. Jako przegryzka na kanapki pasztet z indyka z suszonymi pomidorami.

Facebooktwittergoogle_plus
  • Anna

    W wigilię jecie kurczaka?

    • Ja osobiście nie, ale w lodówce jest galareta ta, którą widzisz u góry. Nie wiem skąd to przywędrowało, ale skoro cieszy oko i podniebienie męża, to robimy.

      Zresztą napisałam ” potrawa mamy Michała i Michałowi kojarzy się nieodłącznie ze świętami”.

      • Anna

        Tak tylko zapytałam, bo przecież w wigilię mięsa się nie je… ale są przecież rożne domy i rożne tradycje. U moich teściów zawsze po kolacji wigilijnej pijemy kieliszek nalewki, a przecież alkoholu też ponoć nie wolno! 😉