Zapiekanka serowa

DSCF4502.JPG

 

Tanie, syte i pyszne! Czyli zapiekanka serowa, robię ją baardzo często, a mój luby wcina aż mu się uszy trzęsą.

Przechodzimy do robienia zapiekanki serowej w mojej kuchni:
Gotujemy makaron al dente.

DSCF4406.JPG

 

DSCF4425.JPG

 

DSCF4428.JPG

Ser (starczy pół tej kostki) ścieramy na tarce.

DSCF4414.JPG

 

DSCF4415.JPG

 

fot.jpg

Pieczarki obieramy i kroimy jak nam wyobraźnia podpowiada.

DSCF4408.JPG

Wrzucamy na patelnię (dodałam masła) i dusimy.

DSCF4429.JPG

W tym czasie kroimy cebulę w kostkę.

DSCF4407.JPG

 

DSCF4432.JPG

Dorzucamy do pieczarek.

DSCF4433.JPG

Posypujemy pieczarki takim (lub innym, co kto ma, co kto lubi) zestawem przypraw.

DSCF4405.JPG

I nie martwimy się, że będzie zbyt pikantne.

DSCF4434.JPG

 

DSCF4436.JPG

Kroimy salami w paski.

DSCF4412.JPG

 

DSCF4437.JPG

Dodajemy do pieczarek. Delikatnie podsmażamy (nie ma się spalić).

DSCF4439.JPG

Zaczynamy zabawę z naczyniem żaroodpornym.
Warstwy jakie są każdy widzi:

DSCF4445.JPG

 

DSCF4447.JPG

 

DSCF4450.JPG

 

DSCF4452.JPG

 

DSCF4455.JPG

Do śmietanki 30%…

DSCF4409.JPG

 

DSCF4410.JPG

Dodajemy 2 zupki serowe Knorra (lub innego producenta, jeżeli znajdziecie).

DSCF4456.JPG

Polecamy sosem serowym na górze, bo stanowi on V warstwę.

DSCF4459.JPG

Wkładamy do piekarnika na 20 minut i gdy skórka będzie brązowa (=ser) wyjmujemy i jemy.

DSCF4461.JPG

Danie wygląda tak:

DSCF4499.JPG

 

DSCF4500.JPG

A jak smakuje?
Olaboga! Niebo w gębie! To jest danie „podbij serce faceta”, czy też „przez żołądek do serca”. Michał wyjadł wszystko i nie przestawał chwalić tego dania!

DSCF4501.JPG