Zapiekanka z dynią, mielonym i soczewicą

Jeżeli znudziły Wam się klopsy i kotlety.

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku

 

Składniki

  • olej – 2 łyżki
  • cebula – 1
  • czosnek – 2 ząbki
  • mielone – 300g (u mnie z szynki)
  • sól, pieprz – szczypta
  • kurkuma – łyżeczka
  • kmin rzymski – 0,5 łyżeczki
  • cynamon – 1/3 łyżeczki
  • ostra papryka – szczypta
  • czerwona słodka papryka – szczypta
  • ryż – 100g
  • czerwona soczewica – szklanka
  • bulion – 3 szklanki
  • dynia – 2 szklanki
  • puszka pomidorów  – 1
  • chili  – kawałek (nie dałam)

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Na patelni, na oleju, podsmażyć:

  • cebula – 1
  • czosnek – 2 ząbki.

Dodać:

  • mielone – 300g.

Podsmażyć. Posolić, dosypać pieprzu.

Dosypać:

  • kurkuma – łyżeczka
  • kmin rzymski – 0,5 łyżeczki
  • cynamon – 1/3 łyżeczki
  • ostra papryka – szczypta
  • czerwona słodka papryka – szczypta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Na patelnię dodać:

  • ryż – 100g

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na patelnię dodać:

  • czerwona soczewica – szklanka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Wlać 3 szklanki bulionu i zagotować.  Dodać 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę i puszkę pomidorów (nie zmieściły się na patelni, dorzucę potem).

Chętni dorzucają kawałek świeżej chili (ja nie).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Wymieszaną zawartość patelni wyłożyć do naczynia żaroodpornego (tu dodałam pomidory w puszce, wcześniej się nie mieściły).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Piec 20 minut 180 stopni

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Zapiekanka z mielonym. Dodatki bardzo sycące (soczewica, dynia), ale orgii podniebienia nie było. Porządny, normalny, swojski obiad jakich w moim życiu wiele. Dobry pomysł na mielone, jeżeli znudziły Wam się klopsy. Coś innego, ale smak jakby znajomy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Facebooktwittergoogle_plus