Jeżeli znudziły Wam się klopsy i kotlety.
Pochodzenie przepisu
Składniki
- olej – 2 łyżki
- cebula – 1
- czosnek – 2 ząbki
- mielone – 300g (u mnie z szynki)
- sól, pieprz – szczypta
- kurkuma – łyżeczka
- kmin rzymski – 0,5 łyżeczki
- cynamon – 1/3 łyżeczki
- ostra papryka – szczypta
- czerwona słodka papryka – szczypta
- ryż – 100g
- czerwona soczewica – szklanka
- bulion – 3 szklanki
- dynia – 2 szklanki
- puszka pomidorów – 1
- chili – kawałek (nie dałam)
Krok po kroku w mojej kuchni
Na patelni, na oleju, podsmażyć:
- cebula – 1
- czosnek – 2 ząbki.
Dodać:
- mielone – 300g.
Podsmażyć. Posolić, dosypać pieprzu.
Dosypać:
- kurkuma – łyżeczka
- kmin rzymski – 0,5 łyżeczki
- cynamon – 1/3 łyżeczki
- ostra papryka – szczypta
- czerwona słodka papryka – szczypta
Na patelnię dodać:
- ryż – 100g
Na patelnię dodać:
- czerwona soczewica – szklanka
Wlać 3 szklanki bulionu i zagotować. Dodać 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę i puszkę pomidorów (nie zmieściły się na patelni, dorzucę potem).
Chętni dorzucają kawałek świeżej chili (ja nie).
Wymieszaną zawartość patelni wyłożyć do naczynia żaroodpornego (tu dodałam pomidory w puszce, wcześniej się nie mieściły).
Piec 20 minut 180 stopni
I jak?
Zapiekanka z mielonym. Dodatki bardzo sycące (soczewica, dynia), ale orgii podniebienia nie było. Porządny, normalny, swojski obiad jakich w moim życiu wiele. Dobry pomysł na mielone, jeżeli znudziły Wam się klopsy. Coś innego, ale smak jakby znajomy.
