Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami

Szybka i łatwa zapiekanka.

Pochodzenie przepisu

Doradca smaku

 

Składniki

  • masło – 2 łyżki 
  • mąka – 2 łyżki
  • mleko – 2 szklanki
  • boczek – garść pokrojonego
  • kurczak – pierś
  • przyprawa do kurczaka – sypnięcie
  • zioła prowansalskie – łyżeczka
  • olej – łyżka + do smażenia
  • pieczarki – 3 garści pokrojonych
  • makaron – 3 garści suchego
  • sól – szczypta
  • gałka muszkatołowa – 0,5 łyżeczki
  • ser – 2 garście 

Krok po kroku w mojej kuchni

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Beszamel.

Masło i mąkę wymieszać chwilę na ogniu. Odstawić na bok, gdy składniki się połączą.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Boczek pokroić.

Pierś z kurczaka – posypać przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi, polać łyżką oleju. Rozsmarować.

Usmażyć kurczaka na oleju z dwóch stron po dwie minuty z każdej. Włożyć mięso do naczynia żaroodpornego i 8-10 minut piec w temp. 180 stopni.

 

Na olej po kurczaku wrzucić boczek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nie zdejmowałam boczku z ognia, dorzuciłam pieczarki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

W tym czasie podgrzać mleko. Dodać zimną zasmażkę. Wymieszać.

Posolić, dosypać gałkę muszk. Wymieszać.

Dodać do beszamelu odsączony z tłuszczu miks z patelni – pieczarki i boczek.

Wymieszać.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ugotować makaron al dente.

 

W naczyniu żaroodpornym – na dno beszamel z dodatkami. Na to makaron.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Potem pokrojone w plastry mięso.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

na górę reszta makaronu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
beszamel
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
na górę ser

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pieczemy 10 minut 180 stopni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I jak?

Smaczna zapiekanka. Wrzucenie boczku i pieczarek do beszamelu – dobry pomysł. Szybkie, tanie, apetyczne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus