Zapiekanka z łososiem i brokułami

Zapiekanka z rybą.

Monika poleciła mi w pw ten przepis z Kwestii Smaku.

start
300g łososia bez ości i skórki, pokroić w kostkę, + sól + pieprz + oliwa + sok z cytryny
190 stopni C w naczyniu żaroodpornym, piec 10 minut

makaron (100g, mało? dałabym jeszcze mniej, bo makaron pije sos) ugotować jak w instrukcji, ale 2 minuty krócej
w wodzie po makaronie gotować przez kilka minut brokuły (u mnie świeże)

PC150988+%28Kopiowanie%29.JPG

125 g serka Philadelphia + 30 g tartego Parmezanu mieszać w garnku

PC150989+%28Kopiowanie%29.JPG

+ 125 ml mleka -> mieszać aż zgęstnieje
+ 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej + sól + pieprz

do sosu + makaron + brokuły + pokrojona kulka mozzarelli

PC150992+%28Kopiowanie%29.JPG

+łosoś podpieczony, pomieszać

PC150994+%28Kopiowanie%29.JPG

a oto przed Wami mój stary-nowy wehikuł czasu = prodziż (tu może być Wam mnie żal, ale niekoniecznie, stary się spisuje na medal, choć nie wygląda atrakcyjnie)

PC150993+%28Kopiowanie%29.JPG

kruszonka: 4 łyżki mielonych migdałów bez skórek + 4 łyżki tartego Parmezanu+ sól <- posypać tym górę zapiekanki

PC150995+%28Kopiowanie%29.JPG

190 stopni C
20 minut

PC150996+%28Kopiowanie%29.JPG
PC151002+%28Kopiowanie%29.JPG

I jak?
Kwestia Smaku nie zawodzi. To są porządne i sycące dania, które wychodzą zawsze. Smaczne, pachnące i wprawiające (mnie) w dobry nastrój. W skali szkolnej 5 (łosoś od Granoli lepszy, bardziej soczysty, chociaż tu ładnie ciągnęła się mozzarella, co uwielbiam, ale gdyby powtarzać biorę łososia z grani).

PC151006+%28Kopiowanie%29.JPG
Facebooktwittergoogle_plus
  • Elżbieta Czaplicka

    Mój Tomek jest miłosnikiem brokuła i łososia na parze.Więc może mu zrobię cos innego by było.