Zawijańce z twarogiem i żurawiną

Szybkie, drożdżowe zawijańce.

Pochodzenie przepisu

Moje Smaki Życia, nr 3/2016, s. 70

 

Składniki

  • drożdże – 20g
  • mleko – 200ml
  • cukier – 4 łyżki
  • mąka – 250g
  • ser twarogowy – miałam Piątnicę do serników, 250g
  • jajka – 1
  • żurawina – 2 łyżki (dałam też rodzynki)
  • skrobia ziemniaczana – 2 łyżeczki
  • sól – szczypta

 

 

200ml mleka podgrzać w garnku. Ma być ciepłe, nie ma być gorące.

W misce umieścić:

  • drożdże – 20g
  • mleko – 200ml, podgrzane 
  • cukier –  2 łyżki

Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.

 

Widok po tym czasie przedstawia środkowe zdjęcie.

Do miski dodać:

  • mąka – 250g
  • sól – szczypta

Zagnieść ciasto.

Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie w naczyniu wymieszać:

  • ser twarogowy – miałam Piątnicę do serników, 250g
  • jajka – 1
  • żurawina – 2 łyżki (dałam też rodzynki)
  • skrobia ziemniaczana – 2 łyżeczki
  • cukier – 2 łyżki

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Wyrośnięte ciasto rozwałkować (podsypać mąką, jeżeli się przykleja). Posmarować środek serem, zrolować ciasto i pokroić w plastry.

 

Nie miałam papieru do pieczenia (którego raczej Wy użyjcie w tym momencie), więc radziłam sobie jak umiałam. Piekłam plastry w 180 stopniach przez 25 minut na folii aluminiowej.

I jak?

Dla mnie mało słodkie i nijakie. Dla męża i dziecka jak drożdżówka z serem – zajadali się i chwalili. Opinie domowników są podzielone.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus