Ziemniaczki księżnej

wpis w: blog, Kuchnia, Warzywne, z ziemniakami | 0

Ile można jeść purée? Czas na coś innego!

 

Pochodzenie przepisu

Kuchniaplus – link

 

Składniki

  • ziemniaki – 5-6 sztuk, ugotowane i rozgniecione na miazgę/purée
  • żółtko
  • masło – 2 łyżki
  • gałka muszkatołowa – szczypta / u mnie brak i sypnęłam pieprz cytrynowy
  • sól – chętni, u mnie brak

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ziemniaki gotujemy na miękko, rozgniatamy.

Wbijamy żółtko, 2 łyżki masła i gałkę muszkatołową (u mnie zastępstwo – pieprz cytrynowy) i sól (u mnie brak).

Napełniamy rękaw cukierniczy masą ziemniaczaną i wyciskamy na papier do pieczenia różyczki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Pieczemy 15 minut na złoto (u mnie 170 stopni C).

 


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Ciekawie, inaczej i smacznie. Inna forma podania ziemniaków, bardzo ładna wizualnie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plus