Kupiłam wołowinę i w 25 minut powstały zrazy.
Pochodzenie przepisu
Książka „Najlepsze dania z szybkowaru” – kupiona w Lidlu, s. 74, „Zawijane zrazy z tradycyjnym nadzieniem”
Składniki
- wołowina – 4 plastry z górnej zrazowej (każdy po ok. 160g)
- sól, pieprz
- musztarda – 4 łyżeczki
- boczek – miały być 4 plastry, u mnie są prostokąty
- ogórki – 2 marynowane, nie miałam, dałam mojej mamy sałatkę ogórkową „krokodyl” ze słoika
- marchew – 2
- seler – 0,5 bulwy
- por – 1
- ziemniak – 1 starty
- masło – 3 łyżki
- koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
- wino czerwone wytrawne – 200ml
- bulion wołowy – 500 ml, nie miałam, dałam wodę i 4 łyżki sosu sojowego
- natka pietruszki – pęczek
- tymianek – 2 łyżeczki
- liść laurowy – 1
- masło – 3 łyżki
Krok po kroku w mojej kuchni
Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Każdy plaster wysmarować musztardą (łyżeczka na każdy) i wyłożyć na niego boczek.
Następnie położyć pokrojone w paski marynowane ogórki (tu przydała się załatka Krokodyl mojej mamy).
Marchewkę (1) i seler zetrzeć na tarce, pora pokroić w krążki. Drugą marchew pokroić w kostkę. Wymieszać warzywa razem. Po łyżeczce mieszaniny wyłożyć na mięso.
Mięso zrolować i związać sznurkiem kuchennym (sznurka brak, użyłam nitki, można też wykałaczkami próbować przytrzymać rulon w ryzach).
Na patelni podgrzać 3 łyżki masła i podsmażyć mięso z każdej strony na brązowo.
W szybkowarze – układamy mięso.
Dodajemy:
- koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
- wino czerwone wytrawne – 200ml
- bulion wołowy – 500 ml, nie miałam, dałam wodę i 4 łyżki sosu sojowego
Dorzucić startego ziemniaka (na tarce), resztę warzyw (te z miski z porem) i przyprawic:
- natka pietruszki – pęczek – pociąć
- tymianek – 2 łyżeczki
- liść laurowy – 1
- Zamknąć pokrywę i zawór.
- Podgrzać na dużym ogniu, aż ciśnienie w szybkowarze maksymalnie wzrośnie.
- Zmniejszyć temperaturę i gotować całość 25 minut.
- Po tym czasie odparować.
Potem autorzy radzą, żeby część sosu z warzywami zmiksować, potem będzie gładki sos. I faktycznie można chochlę warzyw zmiksować z wywarem, ale sos i tak będzie wodnisty.
Co zrobić?
Wyjąć mięso z szybkowaru, zmiksować sos, jeżeli wyszedł rzadki – zagęścić (łyżeczka mąki ziemniaczanej + 3 łyżki zimnej wody w misce). Osobiście część, jak radzono, zmiksowałam, zobaczyłam ile sosu zostało w szybkowarze i wlałam gładki sos do warzyw, potem przesadziłam z zagęszczaniem , ale ostatecznie wyszlo ok (tzn. gęsty sos z warzywami).
I jak?
Podałam z pęczakiem. Dobre, chociaż od razu po ugotowaniu lepsze niż następnego dnia. Mięso kruche, delikatne, środek jak w typowych zrazach. Sos miał być gładki, u mnie z warzywami też smakował. Można robić. Szybko, smacznie i satysfakcjonująco (3xS). A tu robione kilka lat temu zrazy z wieprzowiny.