Zrazy w szybkowarze

Kupiłam wołowinę i w 25 minut powstały zrazy.

Pochodzenie przepisu

Książka „Najlepsze dania z szybkowaru” – kupiona  w Lidlu, s. 74, „Zawijane zrazy z tradycyjnym nadzieniem”

 

Składniki

  • wołowina – 4 plastry z górnej zrazowej (każdy po ok. 160g)
  • sól, pieprz
  • musztarda – 4 łyżeczki
  • boczek – miały być 4 plastry, u mnie są prostokąty
  • ogórki – 2 marynowane, nie miałam, dałam mojej mamy sałatkę ogórkową „krokodyl” ze słoika
  • marchew – 2
  • seler – 0,5 bulwy
  • por – 1
  • ziemniak – 1 starty
  • masło – 3 łyżki
  • koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
  • wino czerwone wytrawne – 200ml
  • bulion wołowy – 500 ml, nie miałam, dałam wodę i 4 łyżki sosu sojowego
  • natka pietruszki – pęczek
  • tymianek – 2 łyżeczki
  • liść laurowy – 1
  • masło – 3 łyżki

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Krok po kroku w mojej kuchni

Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Każdy plaster wysmarować musztardą (łyżeczka na każdy) i wyłożyć na niego boczek.

Następnie położyć pokrojone w paski marynowane ogórki (tu przydała się załatka Krokodyl mojej mamy).

Marchewkę (1) i seler zetrzeć na tarce, pora pokroić w krążki. Drugą marchew pokroić w kostkę. Wymieszać warzywa razem. Po łyżeczce mieszaniny wyłożyć na mięso.

 

Mięso zrolować i związać sznurkiem kuchennym (sznurka brak, użyłam nitki, można też wykałaczkami próbować przytrzymać rulon w ryzach).

 

Na patelni podgrzać 3 łyżki masła i podsmażyć mięso z każdej strony na brązowo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

W szybkowarze – układamy mięso.

Dodajemy:

  • koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
  • wino czerwone wytrawne – 200ml
  • bulion wołowy – 500 ml, nie miałam, dałam wodę i 4 łyżki sosu sojowego

Dorzucić startego ziemniaka (na tarce), resztę warzyw (te z miski z porem) i przyprawic:

  • natka pietruszki – pęczek – pociąć
  • tymianek – 2 łyżeczki
  • liść laurowy – 1
  • Zamknąć pokrywę i zawór.
  • Podgrzać na dużym ogniu, aż ciśnienie w szybkowarze maksymalnie wzrośnie.
  • Zmniejszyć temperaturę i gotować całość 25 minut.
  • Po tym czasie odparować.

Potem autorzy radzą, żeby część sosu z warzywami zmiksować, potem będzie gładki sos. I faktycznie można chochlę warzyw zmiksować z wywarem, ale sos i tak będzie wodnisty.

Co zrobić?

Wyjąć mięso z szybkowaru, zmiksować sos, jeżeli wyszedł rzadki – zagęścić (łyżeczka mąki ziemniaczanej + 3 łyżki zimnej wody w misce). Osobiście część, jak radzono, zmiksowałam, zobaczyłam ile sosu zostało w szybkowarze i wlałam gładki sos do warzyw, potem przesadziłam z zagęszczaniem , ale ostatecznie wyszlo ok (tzn. gęsty sos z warzywami).

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Podałam z pęczakiem. Dobre, chociaż od razu po ugotowaniu lepsze niż następnego dnia. Mięso kruche, delikatne, środek jak w typowych zrazach. Sos miał być gładki, u mnie z warzywami też smakował. Można robić. Szybko, smacznie i satysfakcjonująco (3xS). A tu robione kilka lat temu zrazy z wieprzowiny.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plus