Zupa cheddarowa

Pochodzenie przepisu

moje gotowanie, wydanie specjalne 6/2016, Smaki jesieni z jednego garnka

 

Składniki

  • marchew – 1
  • cebula – 1
  • por biała część – 5cm
  • cukinia – 1
  • boczek wędzony – 10 dag
  • masło – 2 łyżki
  • czosnek – 3 ząbki
  • kalafior – 0,5 opakowania mrożonego
  • fasolka szparagowa – 0,5 opakowania mrozonej
  • bulion – szklanka
  • mleko – szklanka
  • kremówka/śmietanka 30% – szklanka
  • cheddar – 30 dag
  • sól, pieprz – szczypta
  • makaron – do podania, opcjonalnie (ja nie dałam)
  • natka i starty parmezan – do podania, opcjonalnie

 

Marchew obrać, pokroić w plastry, cebulę posiekać, pora pociąć w plastry, cukinię w słupki, boczek w paski.

 

W garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę.

Dodać posiekany czosnek, pora i marchew, dusić kilka minut (foto po lewej).

Dodać mrożone: kalafiora i fasolkę szparagową. Dusić kilka minut (foto środkowe).

Wlać bulion, mleko i kremówkę (foto po prawej). Dodać starty cheddar i gotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać pieprz i sól.

Na patelni podsmażyć boczek na chrupiąco i dodać słupki cukinii. Podsmażać razem przez 30 sekund, mieszać i zdjąć z ognia.

 

Na koniec autorzy radzą podawać na talerzu – najpierw cukinię i boczek, a to zalać zupą. Połączyłam w garnku mięso, cukinię i pozostałe składniki.

 

I jak?

Podałam ze startym parmezanem. Smaczna, rozgrzewająca zupa na zimowe dni. Jeżeli lubicie charakterystyczny smak sera (cheddar), to to danie trafi w wasze gusta. Moim domownikom smakowało, sama lubię, gdy zupa jest kolorowa i wypełniona chrupiącymi dodatkami. Tu tak jest.