Pochodzenie przepisu
moje gotowanie, wydanie specjalne 6/2016, Smaki jesieni z jednego garnka
Składniki
- marchew – 1
- cebula – 1
- por biała część – 5cm
- cukinia – 1
- boczek wędzony – 10 dag
- masło – 2 łyżki
- czosnek – 3 ząbki
- kalafior – 0,5 opakowania mrożonego
- fasolka szparagowa – 0,5 opakowania mrozonej
- bulion – szklanka
- mleko – szklanka
- kremówka/śmietanka 30% – szklanka
- cheddar – 30 dag
- sól, pieprz – szczypta
- makaron – do podania, opcjonalnie (ja nie dałam)
- natka i starty parmezan – do podania, opcjonalnie
Marchew obrać, pokroić w plastry, cebulę posiekać, pora pociąć w plastry, cukinię w słupki, boczek w paski.
W garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę.
Dodać posiekany czosnek, pora i marchew, dusić kilka minut (foto po lewej).
Dodać mrożone: kalafiora i fasolkę szparagową. Dusić kilka minut (foto środkowe).
Wlać bulion, mleko i kremówkę (foto po prawej). Dodać starty cheddar i gotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać pieprz i sól.
Na patelni podsmażyć boczek na chrupiąco i dodać słupki cukinii. Podsmażać razem przez 30 sekund, mieszać i zdjąć z ognia.
Na koniec autorzy radzą podawać na talerzu – najpierw cukinię i boczek, a to zalać zupą. Połączyłam w garnku mięso, cukinię i pozostałe składniki.
I jak?
Podałam ze startym parmezanem. Smaczna, rozgrzewająca zupa na zimowe dni. Jeżeli lubicie charakterystyczny smak sera (cheddar), to to danie trafi w wasze gusta. Moim domownikom smakowało, sama lubię, gdy zupa jest kolorowa i wypełniona chrupiącymi dodatkami. Tu tak jest.